Spanien tager penge for recepter

Myndighederne i Spanien strammer op på sundhedsudgifterne. Nu koster det penge at få receptpligtig medicin.

Myndighederne i Spanien strammer op på sundhedsudgifterne. Nu koster det penge at få receptpligtig medicin. (Foto: DR © DR)

Apotekerne i Madrid, den spanske hovedstad, vil begynde at kræve ekstra penge af patienter, der skal have receptpligtig medicin.

Det fremgår at et sparebudget, som de regionale myndigheder i Madrid-området fremlagde onsdag.

Ifølge budgettet skal patienter betale en euro, altså knapt 7,5 kroner, per recept på medicin, der udskrives af det statsfinansierede offentlige sundhedsvæsen.

Det er en kopi at det system, som regionen Catalonien indførte tidligere i år.

Budgetunderskud

Madrid og andre regioner kæmper for at reducere deres budgetunderskud, og her skal receptafgiften hjælpe, selv om det kun er småbeløb.

Ignacio González, præsident for Madrid-regionen, siger, at den ene euro per recept har til formål at moderere forbruget af medicin snarere end at fungere som en pengemaskine.

Han siger, at det kun vil have en lille økonomisk effekt, og at formålet også er at få folk til at afholde sig fra at tage medicin.

- Vi prøver at fremme et effektivt medicinforbrug, siger han.

Den politiske opposition mener derimod, at en afgift på en euro vil ramme de fattige og ældre på et tidspunkt, hvor der er recession og stor arbejdsløshed.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk