Spanien vil overvåge corona ligesom influenza og opfordrer resten af EU til at gøre det samme

Vi må lære at leve med coronavirusset, som vi lever med alle mulige andre virusser, lyder det fra den spanske premierminister.

I denne uge vente de spanske børn tilbage til skolebænken og kviktest inden skolestart. Faldende dødelighed og høj vaccinedækning giver mulighed for at gentænke corona-strategien, mener den spanske premierminister. (Foto: Marcial Guillen © Ritzau Scanpix)

Man bør fremover behandle coronavirusset mindre som en pandemi og mere som en influenza.

Sådan lyder det fra den spanske premierminister, Pedro Sanchez, som mandag annoncerede, at Spanien har tænkt sig at skifte kurs, når det kommer til at overvåge og registrere smitte med coronavirus.

Det sker blandt andet, fordi Spanien, trods stigende smittetal, oplever en langt lavere dødelighed end under tidligere smittebølger. Under den første spanske smittebølge var dødeligheden på 13 procent, men nu er den helt nede på blot én procent, fortæller premierministeren.

- Vi har muligheder for gradvist, med forsigtighed, at åbne debatten på et teknisk niveau og et europæisk niveau, og begynde at evaluere udviklingen af denne sygdom med andre parametre, end vi har hidtil, siger han i et interview med den spanske radiostation Cadena SER.

Ifølge Sanchez har den spanske sundhedsminister, Carolina Darias, allerede rejst emnet overfor sine sundhedsministerkolleger i EU. Det skriver EU-mediet Euractiv.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, under et pressemøde fredag. (Foto: JUAN CARLOS HIDALGO © Ritzau Scanpix)

Farvel til daglige smittetal

I Spanien vil man ifølge premierministeren ændre den måde, som sundhedsmyndighederne overvåger coronavirusset, så den fremover vil blive behandlet som en endemisk sygdom - på lige fod med for eksempel influenza - i stedet for som en pandemi.

Det betyder, at man ikke længere vil registrere hvert eneste smittetilfælde med det, man kalder universel overvågning, eller teste ved milde symptomer.

I stedet vil man benytte metoder, som man normalt benytter til sygdomme som influenza og "hvilken som helst anden luftvejsinfektion" og udtrække smittetallene fra "en statistisk signifikant stikprøve". Det skriver det spanske medie El Pais.

Spanien har allerede ændret på testprotokollerne, så nære kontakter for eksempel ikke længere behøver at blive testet, med mindre de har symptomer. Det er blandt andet sket, fordi kravet om universel overvågning kombineret med de ekstremt høje smittetal har sat de spanske systemer under hårdt pres.

Det fortæller Amparo Larrauri, som er leder af overvågningsgruppen for influenza og andre luftvejsinfektioner, CNE, til El Pais.

- I betragtning af hvor enormt smitsom covid-19 er lige nu, er det en enorm udfordring at overholde de universelle overvågningsprotokoller. Det begynder at blive umuligt, siger han.

Ligesom i Danmark er Spanien gået i gang med at vaccinere de 5-11-årige. Her ses to nyligt vaccinerede børn i San Sebastian de los Reyes den 15. december 2021. (Foto: Susana Vera © Ritzau Scanpix)

Først efter bølgen er ovre

Det nye overvågningsystem har ifølge El Pais været under udvikling siden sommeren 2020 og er nu næsten færdigt. Selvom der endnu ikke er en dato for, hvornår det bliver taget i brug, bliver det ifølge spanske medier formentlig først efter den nuværende bølge er overstået.

Udmeldingen om, at man vil ændre på overvågningen af covid-19, kommer samtidig med, at Spanien dagligt sætter smitterekorder. Fredag registrerede landets sundhedsministerium 242.440 nye tilfælde.

Langt de fleste smittetilfælde er dog uden symptomer, lød det fredag fra premierminister Pedro Sanchez, som tilføjede:

- Vi bliver nødt til at leve med coronavirusset, ligesom vi gør med en masse andre virusser.

WHO: Omikron er stadig for ustabil

Hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO, mener man dog, at det endnu for tidligt at begynde at behandle coronavirusset som en sygdom på linje med influenza.

Omikronvarianten er nemlig stadig ikke stabil nok til den slags træk, lyder vurderingen.

- Vi har stadig en meget stor mængde usikkerhed og en virus, som kan udvikle sig ret hurtigt og byde på nye udfordringer. Vi er helt bestemt ikke ved et punkt, hvor vi kan kalde det en endemisk sygdom, lyder det ifølge Reuters fra WHO's ledende beredskabschef i Europa, Catherine Smallwood.

Spanien er et af de lande i Europa, hvor flest er vaccineret. I grafikken her kan du se, hvordan vaccinedækningen er i resten af verden:

Artiklen er opdateret klokken 12.30 med WHO's reaktion på den spanske opfordring.

FacebookTwitter