Spaniens premierminister trodser protester: Besøger Catalonien før valg

For første gang siden inddragelsen af selvstyret, besøger Mariano Rajoy i dag regionshovedstaden Barcelona.

Spaniens premierminister deltager i et arrangement for det konservative Folkets Parti forud for valget 21. december. (Foto: J.M.GARCIA © Scanpix)

Omkring 750.000 mennesker med symbolske gule sløjfer på frakkereverset demonstrerede i aftes i Barcelonas gader lige fra stranden til kirken Sagrada Familia.

Cataloniens to største græsrodsorganisationer for uafhængighed havde taget initiativ til demonstrationen under sloganet "frihed til de politiske fanger" med henvisning til de oprørsanklagede ledere, der fortsat sidder i fængsel.

I dag, et halvt døgn senere, besøger premierminister Mariano Rajoy regionen for første gang, siden han og den spanske regering for to uger siden opløste selvstyret og tog magten over regionen.

Den spanske premierminister træder dog ikke frem offentligt, men skal i stedet deltage i et arrangement for det konservative Folkets Parti på et hotel i byen forud valget 21. december i regionen.

Separatistledere fortsat i eksil

Ifølge nyhedsbureauet Reuters viste en meningsmåling i sidste uge, at uafhængighedspartierne står til at få flest stemmer.

Men et flertal i parlamentet er dermed ikke sikret. Og samtidig kan der stilles spørgsmålstegn ved, hvilken rolle den afsatte leder Carles Puigdemont kommer til at spille for separatistbevægelsen.

Otte medlemmer af den fyrede catalanske regering sidder fortsat varetægtsfængslet sigtet for oprør og misbrug af offentlige midler. Seks embedsfolk med lignende sigtelser blev i tidligere på ugen løsladt mod kaution af den spanske højesteret.

Den afsatte leder Carles Puigdemont og fire tidligere ministre er fortsat i selvvalgt eksil i Bruxelles, hvor de afventer en høring om mulig udlevering til Spanien, efter at en domstol i Madrid har udsendt en europæisk arrestordre.