Spaniens premierminister vil mødes med den nye regering i Catalonien

Manuel Rajoy forventer dog, at den nye regering i Catalonien respekterer spansk lov.

Manuel Rajoy vil i første omgang mødes med det borgerlige parti Ciudadanos, der fik flest stemmer, men som ikke kan samle et flertal bag sig. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)

Den spanske premierminister Manuel Rajoy føler sig overbevist om, at Catalonien går en tid med dialog i møde.

Samtidig ærgrer han sig dog over, at separatistbevægelsen efter valget fortsat har flertal i parlamentet i Catalonien.

- Cataloniens uafhængighedspartier mister støtte, men i mindre grad, end vi havde håbet, lød det fra den spanske premierminister Manuel Rajoy for kort tid siden på et pressemøde.

Da premierministerenpressemødet blev spurgt, om han vil mødes med Carles Puigdemont, som han afsatte i efteråret, svarede han forholdsvist afværgende.

- Jeg må tale med valgets vinder, Ciudadanos.

Ciudadanos er et borgerlig parti, der er imod løsrivelse. Det var det parti, der fik flest stemmer, men de kan ikke mønstre et flertal over for fløjen, der ønsker at løsrive sig.

Separatisterne kan mønstre flertal

Uafhængighedspartierne genvandt deres flertal ved gårsdagens valg i Catalonien, hvilket bliver betragtet som et nederlag for den spanske regering.

De havde håbet, at catalonierne i højere grad havde stemt på de partier, der ønsker at forblive en del af Spanien, men sådan skulle det altså ikke.

De tre separatistpartier fik til sammen 70 sæder i det catalanske parlament, der har 135 medlemmer.

Puigdemont vil gerne møde Rajoy

Tidligere på dagen udtalte Carles Puigdemont på et pressemøde, at han er klar til at mødes med Manuel Rajoy.

- Jeg er åben for et møde med Rajoy enten i Bruxelles eller et andet land i EU, bare ikke Spanien, lød det fra den catalanske politiker i en tv-transmitteret tale fra Bruxelles, hvorfra han har først sin valgkamp.

Carles Puigdemont åbnede dog også for at vende tilbage til Spanien, hvis han kan blive garanteret, at den spanske regering ikke vil stå i vejen for, at han bliver leder af den ny regering i Catalonien.

Valgdeltagelsen lød på cirka 81 procent, hvilket er rekord i Catalonien.

Kulmination på tumultarisk efterår

Valget var kulminationen på et politisk kaotisk efterår i Spanien, hvor separatistbevægelsen ledt an af Carles Puigdemont ihærdigt forsøgte at løsrive sig fra resten af Spanien.

Det forsøg fik den spanske premierminister Manuel Rajoy afværget ved at aktivere artikel 155, og som i praksis afsatte regionalregeringen i Catalonien.

Samtidig udskrev han valg i utide, som altså blev afholdt igår.