Spaniens prinsesse Christina mistænkt i svindelsag

Afhøring af prinsesse som mistænkt i en svindelsag er et historisk slag mod den spanske kongefamilies anseelse.

Inaki Urdangarín og prinsesse Christina er nu begge involveret i en svindelsag, og det kaldes et historisk slag mod det spanske kongehus. (Foto: Steve Nesius © Scanpix)

En dommer i Spanien har indkaldt prinsesse Christina til et retsmøde som mistænkt i en sag om svindel mod hendes mand, siger retskilder. Prinsessens rolle i retssagen opfattes som et historisk slag mod den spanske kongefamilies anseelse.

Prinsessen, der er datter af kong Juan Carlos, skal aflægge vidneudsagn 27. april i en retssal i Palma på Mallorca. Sagen er koncentreret omkring kongens svigersøn Iñaki Urdangarín, som siden 1997 har været gift med prinsesse Christina.

Den 47-årige prinsesse skal vidne, efter at retten har gjort det klart, at hun selv er mistænkt for lovovertrædelser i sagen. Det er første gang nogensinde, at et medlem af den spanske kongefamilie optræder i en sådan sammenhæng.

Mand beskyldt for svindel

- Kongefamilien kommenterer på ingen måde juridiske beslutninger, der er truffet i retssystemet, siger en talsmand for kongefamilien.

Den 45-årige Undangarin, der er tidligere håndboldstjerne, nægter sig skyldig i beskyldninger om, at han har misbrugt sin position i en rullende skandale om korruption og underslæb.

Sammen med forretningsmanden Diego Torres skulle Undangarin have manipuleret med midler fra regionale regeringer, der betalte for events og sportsbegivenheder.

Retssagen blev indledt mod kongens svigersøn i 2011, og Undangarin afgav for nylig vidneudsagn ved et retsmøde for lukkede døre.

Konge ude af trit med befolkning

Men den 75-årige Juan Carlos er også selv kommet ud af trit med den spanske befolkning. Sidste år blev han voldsomt kritiseret for at tage på luksussafari i Afrika, mens landets økonomiske krise blev dybere og dybere.

Kongen vandt som ung stor popularitet i 1975, da han begyndte at føre Spanien frem til demokrati efter diktatoren Francisco Francos død. Han spillede en central rolle, da et militærkup blev forhindret i 1981. Derefter var han i mange år en ubestridt leder og inspirationskilde.

I dag opfattes han af mange som et symbol på gamle demokratiske institutioners forfald, siger flere iagttagere.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter