Spaniens regering sætter hårdt mod hårdt: Ingen catalansk afstemning

Det catalanske selvstyre har dog tænkt sig at gå videre med afstemningen på søndag.

Catalonierne kan glemme alt om at gå til stemmeurnerne på søndag, hvor de skal stemme om at løsrive sig fra Spanien. Det bliver i hvert ikke fald virkelighed, hvis det står til den spanske regering.

- Jeg insisterer på, at der ikke bliver gennemført en afstemning den 1. oktober, siger den spanske kulturminister, Inigo Mendez de Vigo, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den catalanske uahængighedsafstemning er blevet stemplet som ulovlig af den spanske regering, og den spanske minister beskylder Cataloniens myndigheder for at bøje loven for at gå videre afstemningen.

- Regeringen har et konstitutionelt mandat til at udøve loven for at opretholde offentlig orden. Ingen er over loven, og hvem end, der bryder, dem, vil mærke konsekvenser, siger han.

Den catalanske vicepræsident har ellers tidligere i dag sagt, at der ikke er nogen tvivl om, at afstemningen vil blive gennemført.

- Selv hvis nogen tager stemmestederne med vold og prøver at undgå noget så naturligt som at lægge en stemmeseddel i en stemmeurne, siger vicepræsidenten, Oriol Jungqueras, til nyhedsbureauet AP.

I sidste uge gik tusindvis af vrede cataloniere på gaden i protest mod den spanske regerings forsøg på at stoppe afstemningen.

Har bedt EU om hjælp

Det skete, efter at den spanske regering i Madrid havde iværksat flere ransagninger af det catalanske selvstyres regeringskontorer og anholdt 12 personer. En af de anholdte var viceminister Josep Maria Jové. Derudover blev millioner af stemmesedler, der skulle bruges til valget, beslaglagt.

(Foto: © Anna Sol Jørgensen Web og Mobil)

Ransagningerne kom i kølvandet på, at den spanske forfatningsdomstol suspenderer den lov, som giver mulighed for at holde folkeafstemning om selvstændighed.

Og catalonierne har heller ikke ladet suspenderingen af loven eller ransagninger gå uhørt forbi.

Hver aften klokken 22 har lyden af skeer, der bliver banket mod grydelåg, lydt i 15 minutter i gaderne i selvstyrets hovedstad, Barcelona, siden ransagningerne fandt sted. 15 minutters protest mod, hvad tilhængerne af uafhængighed opfatter som en politistats overgreb mod deres demokratiske ret til at stemme.

Konflikten mellem Catalonien og Spanien er spidset så meget til, at catalanske embedsmænd og Barcelonas borgmester i går bad EU om at gå ind og mægle mellem de to parter. Men det har Europa-Parlamentet afvist.

- Det er spansk problem, vi ikke kan gøre meget ved. Det er problem, der handler om at respektere spanske love, som spanierne er nødt til at læse, siger Antonia Tajani, præsident for Europa-Parlamentet til AP.