Spaniens regeringschef taber tillidsafstemning: Politisk kaos fortsætter

Mariano Rajoy fik ikke flertal til at lede en spansk regering i en tillidsafstemning i parlamentet i Madrid.

Spaniens fungerende premierminister, Mariano Rajoy, under onsdagens debat i det spanske parlament. REUTERS/Juan Medina (Foto: JUAN MEDINA © Scanpix)

Spaniens fungerende premierminister, Mariano Rajoys, har onsdag tabt en første og vigtig tillidsafstemning i parlamentet. Der er planlagt en anden runde fredag.

Mariano Rajoys centrumhøjreparti, Folkets Parti (PP), fik flest stemmer ved valget i juni. Men partiet mangler flertal for at kunne danne regering.

Socialisterne står i vejen.

- Ude af stand til at lede

Inden afstemningen onsdag aften i parlamentet i Madrid gik bølgerne højt i folkeforsamlingen.

Mariano Rajoy beskyldte socialisterne for at ignorere et flertal af spaniere ved at forhindre en regering ledet af ham.

- De er ude af stand til at lede landet, sagde Pedro Sanchez, som står i spidsen for det socialistiske parti (PSOE).

Socialisterne beskylder PP for at have sendt Spanien ud i fattigdom og for en stigende ulighed.

Politisk lammelse

Mariano Rajoy tog over som premierminister i 2011. Han beder parlamentet om støtte til endnu en periode i spidsen for en spansk regering.

Siden valget i december har Spaniens fire største partier været ude af stand til at danne en koalition. I juni holdt man et nyt valg.

Spanien har været politisk lammet siden slutningen af sidste år, og et tredje parlamentsvalg kan være på vej. Det vil så blive det tredje på mindre end et år.

Har 170 sæder på plads

PP støttes af partiet Ciudadanos (Borgerne), som er Spaniens fjerdestørste parti, og af det lille konservative parti Coalición Canaria (Den Kanariske Koalition).

Det sikrer Mariano Rajoy 170 af parlamentets 350 sæder. Man han skulle have haft 176 mandater i den første afstemning, hvor der kræves absolut flertal.

Lidt nemmere er det i anden runde på fredag. Her kræves blot flertal. Undlader 11 medlemmer at stemme, kan han vinde, som magtbalancen ser ud i øjeblikket.

/ritzau/

Facebook
Twitter