Spanierne strømmer til stemmeboksene: 'Det er vigtigere end nogensinde før'

Den foreløbige valgdeltagelse er højere end ved valget i 2016.

Det er tredje gang på blot fire år, at spanierne stemmer til parlamentsvalg. (Foto: Javier Barbancho © Scanpix)

36,8 millioner spaniere kan sætte kryds på stemmesedlen ved parlamentsvalget i dag - og det er der en del flere, der har gjort brug af ved valget i dag end for tre år siden.

Klokken 18 har spanske myndigheder meldt ud, at der foreløbigt har været 60,75 procent forbi et valgsted. Det er en stigning i valgdeltagelsen på 9,5 procent fra 2016 målt på samme tidspunkt af dagen, skriver spanske El Pais.

- Man skal komme og stemme, for Spanien har brug for det, siger en kvindelig vælger ude foran valgstedet i Guadelajara, der ligger nordøst for Madrid.

Catalonien og regionens mulige løsrivelse fra Spanien har været et afgørende emne i valgkampen. I den omstridte region er valgdeltagelsen 17,8 procent højere end ved 2016-valget, skriver nyhedsberauet AP.

Hvem gavner det?

Ved valget kæmper fem partier om stemmerne, hvor det traditionelt set har været to større partier, der har forsøgt at vinde magten. Og de mener alle, at den høje valgdeltagelse er godt for dem, fortæller DR's Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

- De foreløbige udmeldinger fra nærmest samtlige partier er, at de er sikre på, at den høje valgdeltagelse gavner lige netop deres parti.

En pige med sine forældre inde i stemmeboksen i byen Pola de Siero. (Foto: Eloy Alonso © Scanpix)

Den sidste meningsmåling inden valget har spået en smal sejr til den siddende, socialistiske premierminister Pedro Sanchez. Men det bliver også interessant at se, hvordan valget går for højrefløjspartiet VOX, der ikke tidligere har siddet i parlamentet, men altså står til at få et godt valg med cirka 10 procent af stemmerne.

- Spændingen samler sig om, om højrefløjspartiet VOX bliver så store, som meningsmålingerne antyder, eller om de bliver endnu større, siger Europa-korrespondenten.

Svære forhandlinger i vente

De første exit polls forventes at komme klokken 20, men først sidst på aftenen vil man have en idé om et resultat.

Selvom den siddende, socialistiske regeringsparti står til sejren, så kan de ikke danne regering alene. Derfor skal de ud og finde flertal hos de andre partier, hvis de vinder.

- Hvis det bliver, som det ser ud lige nu, at ingen af parterne er i stand til at danne eget flertal, så kan det blive nogle rigtig svære regeringsforhandlinger, der venter, siger Anna Gaarslev.

Det er det tredje valg på fire år. I februar nedstemte catalanske separatister den siddende enpartiregerings finanslov for året.

I valgkampen har højrefløjspartierne sat immigration på dagsordenen, og så har økonomi, ligestilling og Cataloniens selvstændighed fyldt meget.

- Folk bør være meget villige til at stemme, for jeg tror, det er vigtigere end nogensinde før, siger en mandlig vælger.

Valgstederne på fastlandet lukker klokken 20 - og en time senere på De Kanariske Øer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter