Tema Terrorangreb i Spanien

Spansk minister: Terrorcelle bag angreb er blevet optrevlet

Spanske myndigheder forstærker sikkerheden ved turiststeder, men hæver ikke det generelle sikkerhedsniveau. Politiet jagter fortsat mistænkt.

Politiet har gennemført kontrollerede sprængninger i byen Alcanar, hvor myndighederne mener, at planlægningen af angrebene har stået på gennem længere tid. (Foto: jose jordan © Scanpix)

Terrorcellen, der stod bag de to dødelige angreb i de to spanske byer Barcelona og Cambrils forleden, er blevet opløst.

Sådan lyder det ifølge den spanske avis El País og nyhedsbureauet AP fra den spanske indenrigsminister, Juan Ignacio Zoido.

Samtidig siger ministeren, at der ikke umiddelbart er fare for forestående angreb, og det generelle trusselsniveau for landet forbliver derfor uændret på niveau fire, som er det næsthøjeste. Sikkerheden ved nogle turiststeder bliver dog forhøjet.

Fire personer er blevet anholdt efter angrebene, og fem formodede gerningsmænd blev dræbt af politiet i byen Cambrils, hvor det andet angreb fandt sted.

- Vi har allerede identificeret de fem mennesker, der blev dræbt i Cambrils. Derudover har vi anholdt fire personer og identificeret tre, skriver politiet på Twitter.

I øjeblikket er catalansk politi i gang med at få fat i de sidste personer, der har været involveret i terrorcellen. Det oplyser talsmand for politiet, Albert Olivia, til nyhedsbureauet AP.

Natten og morgenen igennem er politiets jagt på eventuelle flere gerningsmænd og indblandede i terrorangrebene fortsat. Blandt andet er busser i det nordvestlige Catalonien blevet gennemsøgt, uden at det førte noget væsentligt med sig, oplyser politiet.

Omkring klokken 9:45 foretog politiet flere kontrollerede sprængninger i den lille by Alcanar, der ligger syd for Barcelona og Cambrils, oplyser de på Twitter.

Længere tids planlægning

Byen Alcanar indtager en central del af efterforskningen af de to angreb i Barcelona og Cambrils, hvor 14 personer blev dræbt og omkring 130 såret torsdag eftermiddag og natten til fredag.

Natten til torsdag skete der nemlig en eksplosion i et tilsyneladende besat hus i Alcanar, hvor to personer ifølge den spanske indenrigsminister, Juan Ignacio Zoido, blev dræbt. I murbrokkerne fra huset, der styrtede fuldstændig sammen i eksplosionen, fandt myndighederne adskillige flasker butan- og propangas.

Politiet arbejder ud fra en teori om, at Alcanar igennem længere tid har dannet rammen om en terrorcelles planlægning af de to dødelige angreb. Men noget må være gået galt for terroristerne i huset, og derfor måtte de ty til angreb med biler frem for gas, mener politiinspektør Josep Lluìs Trapero.

- Eksplosionen i Alcanar betød, at de ikke længere havde det nødvendige materiale til at planlægge angreb af større skala i Barcelona. De var sandsynligvis ude på at udføre en anden slags angreb, siger Josep Lluìs Trapero til The Guardian.

Større netværk

En af de anholdte i forbindelse med angrebene blev pågrebet i Alcanar, mens to andre blev anholdt i byen Ripoll. Det er ikke blevet oplyst, hvor den fjerde person er blevet anholdt henne.

- Der kan være flere personer i Ripoll, der er forbundet til gruppen, sagde indenrigsministeren i Cataloniens regering, Joaquim Forn, i går til lokalradioen RAC1 ifølge AP.

- Der er ikke tale om en gruppe på en eller to personer, men en gruppe bestående af adskillige mennesker, sagde han.

Tre af de anholdte er marokkanere, mens den fjerde person er fra Spanien. Ingen af de anholdte har ifølge politiet været i myndighedernes søgelys i forbindelse med terrorisme tidligere.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har i en meddelelse fra gruppens nyhedsbureau Amaq taget skylden for angrebene.

14 personer blev dræbt og omkring 130 såret i de to angreb. Langt størstedelen af ofrene blev dræbt og såret i Barcelona, hvor en varevogn blev kørt i zig-zag gennem en menneskemængde på den populære hovedgade Ramblaen ved 17-tiden i torsdag.

Kort efter midnat fandt et lignende angreb sted i kystbyen Cambrils, da en Audi A3 blev kørt ind i folk på promenaden.