Spansk naturreservatverdensarvsliste er truet af jordbæravlere

Et af Europas vigtigste vådområder, Doñana Naturreservatet i Spanien, er truet af tørke og intensiv dyrkning af jordbær.

Udtørret afløbskanal i Donana National Park i Andalusien i det sydlige Spanien (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP) (Foto: © Cristina Quicler, Ritzau Scanpix)

Når der findes jordbær i supermarkeder uden for den danske dyrkningssæson, så kommer de ofte fra Spanien.

Men den store efterspørgsel på jordbær året rundt medvirker til udtørringen af Doñana Nationalpark i Andalusien, som er på Unescos verdensarvsliste, lyder det fra Carsten Humlebæk, lektor på CBS og forsker i spanske forhold.

- Det er faktisk ret alvorligt. Nu kan man købe jordbær året rundt. Når det ikke er dyrkningssæson heroppe, så kommer de dernede fra. Det er meget vandforbrugende, fortæller han.

- Desuden er Spanien ramt af en tørke, som jo ikke hjælper på de her problemer.

Lagunerne forsvinder

Et studie af det spanske forskningsråd viser, at 19 procent af Donanas 267 laguner er forsvundet i løbet af det sidste årti, og at antallet af trækfugle er faldet til under 90.000.

Før var Donana hjem for mere end 500.000 trækfugle årligt.

Oveni de illegale brønde er Spanien ramt af en langvarig tørke efter 36 måneders ringe nedbør.

Flamingoer i Donana National Park REUTERS/Marcelo del Pozo (Foto: © Marcelo Del Pozo, Ritzau Scanpix)

Beskyttet naturreservat

Massevis af trækfugle mellemlander hvert år i Donana naturreservatet i Andalusien, det er et af Europas største og vigtigste vådområder. Her kan man opleve både ørne og flamingoer.

Donana National Park ligger ifølge nyhedsbureauet Reuters ovenpå en 2.700 kvadratkilometer stor underjordisk vandreserve - et areal, der er næsten dobbelt så stort som London.

Reservatet er hjem for mere end 230 fuglearter og flere andre truede dyrearter, som for eksempel den iberiske los og den spanske kejserørn.

Det er Spaniens største nationalpark med et areal på 758 kvadratkilometer - hvoraf 135 kvadratkilometer er beskyttet område.

Men tørken og jordbæravlen udfordrer parkens levegrundlag, forklarer Carsten Humlebæk, lektor på CBS og forsker i spanske forhold.

- Langsomt men støt er vandet forsvundet, og flere af de her naturtyper og den fauna, der hører til, er kommet i store problemer.

  • Udtørrede jordbærplanter tæt på Donana National Park REUTERS/Marcelo del Pozo (Foto: © Marcelo Del Pozo, Ritzau Scanpix)
  • Jordbærplukkere på arbejde i drivhus i Ayamonte, tæt på Donana National Park. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP) (Foto: © JORGE GUERRERO, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Jordbæravl i baglandet

Det er altså lige udenfor det store naturreservat, at jordbæravlen finder sted.

Provinsen Huelva, hvor naturreservatet ligger, producerer 97 procent af Spaniens røde frugter og er verdens største eksportør af jordbær.

Og ifølge Carsten Humlebæk, så er konflikten, at der er jordbæravlere, der har lov til at pumpe vandet op og dermed har lovlige brønde. Men der foregår også en masse ulovlig udpumpning. Og det er svært at holde øje med de ulovlige brønde.

- Når først brøndene er lavet, så kan de nemt dækkes til, siger han.

Han tilføjer, at der heller ikke bliver gjort den store indsats for at kontrollere de ulovlige brønde.

- Der er en slags vandpoliti, der kører rundt, men deres ressourcer er begrænsede, og mulighederne for at snyde er kæmpestore, siger Carsten Humlebæk.

I begyndelsen af april lukkede den spanske regering 220 ulovlige brønde og planlægger at lukke flere hundrede i den nærmeste fremtid, skriver Reuters.