Spansk opgør med Franco - i Argentina

Et retsopgør med Franco-diktaturet er begyndt i Madrid - på den argentinske ambassade.

General Francisco Franco døde i 1975. Men der graves stadig sager frem fra hans tid som diktator i Spanien. (© ap graphics)

I Madrid er der nu taget hul på et retsopgør med det berygtede Franco-diktatur.

Det sker bare ikke i Spanien, men i stedet på den argentinske ambassade, hvor der er opsat et videolink til en domstol i Argentina.

I hele denne uge aflægger pårørende til Franco-styrets ofre vidneforklaringer til en dommer i Buenos Aires, skriver den spanske avis El Pais.

Slavearbejde og tortur

De første tre afhøringer foregik i går, og mindst ti yderligere afhøringer følger i de kommende dage.

Franco med Dwight D. Eisenhower i Madrid i 1959.

De første afhøringer dækkede slavearbejde i Franco-styrets arbejdslejre, tyveri af nyfødte børn fra regime-modstandere og konkrete torturanklager mod flere nulevende personer, der arbejdede for styret.

Den argentinske domstol har begæret de pågældende udleveret, men det har de spanske myndigheder indtil nu modsat sig.

FN-kritik af manglende retsopgør

Den konservative spanske regering er i det hele taget stærkt utilpas ved retssagen i Argentina, fordi den sætter Spaniens egen passivitet i relief.

Videoafhøringerne skulle have været gennemført for et år siden, men blev udsat efter direkte intervention fra den spanske regering, siger nogle af de pårørende til den spanske radiokanal Cadena Ser.

Franco med Dwight D. Eisenhower i Madrid i 1959. (Foto: © Victor Fraile, Scanpix)

FNs rapportør for sandhed og retfærdighed, colombianske Pablo de Greiff, kritiserede tidligere i denne måned i skarpe vendinger Spaniens manglende retsopgør og hele myndighedsapparatets vedholdende fornægtelse af, at der i Spanien er millioner af ofre og pårørende for Franco-diktaturets forbrydelser.

Franco-statuer stod længe

Francos død i 1975 og diktaturets efterfølgende afvikling medførte ikke nogen form for retsopgør.

Det var først under den seneste socialistiske regering fra 2004 til 2011, at Franco-statuerne forsvandt fra Madrid og andre byer, og højrefløjen i det konservative regeringsparti PP sværmer stadig for fortiden.

En spansk dommer, den internationalt anerkendte Baltazar Garzon, forsøgte at åbne spanske domstole for et retsopgør med Franco-tiden. Det kostede ham i 2010 jobbet, og derfor er det nu en argentinsk dommer, der lader Francos ofre tale.