Tema Terrorangreb i Spanien

Spansk politi: Føreren af varevogn stadig på fri fod

Politiet har anholdt to personer i forbindelse med angrebet i Barcelona.

Den hvide varevogn blev kørt op på fortovet på La Rambla i Barcelona omkring klokken 17.20. (Foto: QUIQUE GARCIA © Scanpix)

Føreren af den hvide varevogn, der blev kørt ind i en menneskemængde i det centrale Barcelona, er stadig på fri fod.

Det oplyser politiet på Twitter.

Føreren af varevognen stoppede bilen tæt ved Barcelonas operahus, hvor han forlod køretøjet til fods. Der er ingen tegn på, at han skulle være bevæbnet, da han forlod bilen, fortæller talsmand for politiet Josep Lluis Trapero til nyhedsbureauet AP.

To personer anholdt

Politiet har anholdt to personer, der har forbindelse til angrebet. Den ene af de anholdte er af marrokansk afstamning, mens den anden anholdte er fra den spanske enklave Melilla.

De to blev anholdt i to forskellige byer i Catalonien. Den ene blev anholdt i Ripoll og den anden i Alcanar, hvor der natten til torsdag skete en eksplosion i et hus, som ifølge politiet har forbindelse til angrebet i Barcelona.

Tidligere på aftenen blev to betjente påkørt af en bil ved kontrolpost. Chaufføren af den bil er blevet skudt og dræbt, men det er usikkert, hvorvidt episoden havde forbindelse til angrebet.

Varevognen blev kørt ind på den populære hovedgade La Rambla omkring klokken 17.20, hvor den blev kørt op på fortovet og blev kørt i zig-zag blandt fodgængere i det befærdede område.

Talsmand for politiet Josep Lluis Trapero betegner hændelsen som værende et "klart terrorangreb med det formål at dræbe så mange mennesker som muligt".

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har i en meddelelse fra gruppens nyhedsmedie Amaq taget skylden for angrebet.

13 dræbt

Mindst 13 personer er blevet dræbt og 100 personer såret i angrebet i Barcelona, da varevognen klokken pløjede ind i menneskemængden.

Folk flygter fra området, hvor varevognen blev kørt direkte ind i fodgængere på den travle hovedgade. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)

Det oplyste Cataloniens regionale præsident, Carles Puigdemont, tidligere på aftenen efter et krisemøde i sikkerhedskabinettet.

Mindst 15 af de sårede er kommet alvorligt til skade, og dødstallet ventes at stige, oplyser han endvidere.

Danskere blandt de sårede

To danskere er blevet lettere såret, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

Danske Claus Vallø blev snittet af varevognen, da den kom pløjende gennem mængden af fodgængere.

- Jeg bliver snittet på anklen, og så vender jeg mig om og kan se, at der ligger fire mennesker, som er blevet ramt af bilen. Jeg fik et lille sår på anklen, men det er det eneste. Jeg ser, at den fortsætter ned ad Ramblaen og hører folk skrige, siger han til DR Nyheder.

- Folk skriger og løber væk. Jeg begynder at ryste og græde og går ned i knæ. Jeg går tilbage for at se, om jeg kan hjælpe. Der er en, der er blevet ramt i siden, og der ligger 4-5 mennesker. Jeg er så chokeret og rystet, og jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre, siger Claus Vallø, der befinder sig på sit hotelværelse.

Gaseksplosion i nat

Det katalanske politi knytter de to anholdte i forbindelse med angrebet til en eksplosion i et hus i byen Alcanar syd for Barcelona i nat, hvor en person blev dræbt og syv blev såret.

- Det er gået få timer siden angrebet, men efterforskningen gør det muligt at forbinde de to tilfælde, siger Josep Lluis Trapero til AP.

Der blev fundet adskillige flasker med butan- og profangas i huset, hvor eksplosionen skete i nat. (Foto: Jaume Sellart © Scanpix)

Huset i Alcanar har angiveligt været besat de seneste måneder, og det kollapsede fuldstændig i eksplosionen.

Inde i huset blev der fundet en halv snes flasker af både butan- og propangas.

Borgmesteren i Alcanar, Alfons Montserrat, udtalte i går, at det var uklart, hvad der er foregået i huset.