Spansk politi stormer valgsteder: 38 vælgere meldes lettere såret

Politiet bruger unødvendige magtmidler som gummikugler og knipler, siger Cataloniens leder.

Kampklædt politi er mødt op på valgsteder i Catalonien - her i Barcelona - for at konfiskere stemmestedler.

38 catalanske vælgere meldes at være kommet lettere til skade. Tallet kommer fra de catalanske myndigheder, der i dag afholder en omstridt afstemning om regionens uafhængighed.

De spanske myndigheder har sat kampklædt politi ind ved flere valgsteder, hvor betjente konfiskerer stemmesedler og stemmebokse, oplyser det spanske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Men de nøjes ikke med at fjerne fysiske ting.

På fotografier fra Catalonien kan det kampklædte og maskerede politi ses med skjolde og stave, mens de med magt fjerner folk, der forsøger at blokere valgstederne, som åbnede klokken ni i morges.

- Politiet bruger unødvendige magtmidler som gummikugler og knipler, siger Cataloniens leder Carles Puigdemont ifølge Reuters.

Flere øjenvidner beretter ifølge blandt andet Sky News, Reuters og The Guardian, at politiet bruger gummikugler i Barcelona, hvor der fortsat er lange køer for at komme til at stemme. Gummikuglerne blev ifølge øjenvidnerne affyret, da politiet ryddede en vej.

Flere demonstranter er ifølge nyhedsbureauet AP tilbageholdt af politiet nær et valgsted i Barcelona.

- En politimand satte mig i en hovedlås for at hive mig ud, mens jeg holdt min kones hånd. Det var ufatteligt. De gav mig ingen advarsel, siger Daniel Riano, som befandt sig på en skole i Barcelona, da politiet begyndte at skubbe folk til side.

Den spanske indenrigsminister siger, at politiets magtanvendelse er "professionel og har de rette proportioner".

Tidligere på morgenen smadrede politiet med økser ruderne til det valgsted, hvor det var forventet, at den catalanske leder, Carles Puigdemont, ville stemme klokken 9.30, oplyser nyhedsbureauet AP. Senere på formiddagen har han afgivet sin stemme ved et andet valgsted.

Øjenvidner fortæller til Reuters, at armerede politibiler og ambulancer står stand by ved valgsteder i Barcelona.

Der er søndag morgen opstået tumult foran valgstederne i Catalonien - her i Barcelona, hvor en mand er kommet i karambolage med politiet. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)

- Vi er fredens folk. Vi er ikke bange, lyder det ifølge Reuters fra menneskemængderne, der er mødt op for at afgive deres stemme.

Borgmester kritiserer politi

På Twitter udtrykker Barcelonas borgmester, Ada Colau, sin utilfredshed med politiets indblanding:

- En kujonagtig præsident har fyldt vores by op af politi. Barcelona, fredens by, er ikke bange.

Spansk politi masser sig igennem menneskemængderne foran et valgsted i Catalonien. (Foto: lluis Gene © Scanpix)

Natten igennem har catalonier stået i kø foran valgstederne, og flere steder har folk blokeret døre foran stederne med traktorer og menneskekæder for at forhindre politiet i at sætte en stopper for afstemningen.

Afstemningen er af Spaniens Højesteret erklæret forfatningsstridigt og dermed ulovlig. Derfor har de spanske myndigheder beordret, at valgstederne skal lukkes.

De seneste meldinger fra de catalonske myndigheder lyder, at ca. 73 procent af valgstederne er åbne og gennemfører den planlagte afstemning. Mange steder foregår afstemningen roligt.

Følg begivenhederne på live tv her på dr.dk kl. 12.05

Facebook
Twitter