Spansk politi: Vi har dræbt hovedmistænkt fra terrorangrebet i Barcelona

Den 22-årige mand blev skudt i en by 45 kilometer vest for Barcelona.

En person er blevet skudt i byen Sant Sadurni d'Anoia 45 kilometer vest for Barcelona. (Foto: lluis Gene © Scanpix)

Den 22-årige Younes Abouyaaqoub, der er hovedmistænkt for at stå bag terrorangrebet i Barcelona, er blevet skudt og dræbt af catalansk politi. Det oplyser politiet på Twitter.

Den 22-årige blev skudt i den spanske by Sant Sadurni d'Anoia i kommunen Subirats 45 kilometer vest for Barcelona.

Lidt før klokken 17 rykkede politiet ud til byen, da de havde modtaget flere anmeldelser om en mistænkelig person.

- Den mistænkte i Subirats bar, hvad der lignede et selvmordsbælte. Personen er blevet skudt ned af catalansk politi, skrev politiet på Twitter klokken 17.05.

Dræbte 14 personer i Barcelona

Efter at den 22-årige og syv andre er blevet dræbt og fire personer er blevet anholdt, er alle 12 mistænkte gerningsmænd bag de to angreb i Spanien enten blev dræbt eller anholdt.

Efterforskningen af angrebene i Barcelona og Cambrils, der kostede 15 mennesker livet og sårede flere end 130 personer, er dog ikke afsluttet, understreger politiet på et pressemøde:

- Vi har sagt, at vi åbner op for en række internationale relation, og det vil udvikle sig i de kommende uger, siger Josep Lluis Trapero, chef for det catalanske politi.

Indenrigsminister for det catalanske selvstyre, Joaquim Form, oplyste tidligere i dag, at den 22-årige formodes at have været chaufføren i den hvide varevogn, der i torsdags blev kørt gennem den gågaden La Rambla i Barcelona, hvor 13 mennesker blev dræbt, og flere end 100 personer blev såret.

Da han forlod køretøjet for enden af La Rambla og flygtede til fods, stak han ifølge politiet en mand ihjel for at stjæle dennes bil og stikke af.

Imam formodes dræbt

Catalansk politi arbejder ud fra en teori om, at det var en terrorcelle med 12 medlemmer, der stod bag angrebene.

Derudover er en imam fra den lille spanske by Ripoll, hvor mindst syv af de mistænkte er vokset op, kommet i politiets søgelys i efterspillet på terrorangrebene.

Men også imamen ser ud til at være sat ud af spillet, idet chefen for det catalanske politi oplyser, at politiet har 'solide beviser' for, at han er blevet dræbt.

Ifølge den spanske avis El País er imamen under mistanke for at have rekrutteret og radikaliseret gruppen af unge, der stod bag angrebene.

Lang tids planlægning

Politiet formoder, at det var terrorcellens hensigt at begå et andet og større angreb end de to angreb i Barcelona og Cambrils, hvor biler kørte fodgængere ned.

Natten til torsdag skete der nemlig en gaseksplosion i et hus i byen Alcanar 200 kilometer syd for Barcelona. Hvad der først lignede en tilfældig eksplosion i et tilfældigt hus, har senere vakt opsigt hos politiet.

Efter eksplosionen er to døde personer i huset, der er styrtet sammen, blevet identificeret. Derudover er fundet adskillige flasker butangas, som politiet mener, skulle have været brugt til et angreb.

Politiet arbejder derfor ud fra en teori om, at Alcanar igennem længere tid har dannet rammen om en terrorcelles planlægning af de to dødelige angreb.

Men noget må være gået galt for terroristerne i huset, og derfor måtte de ty til angreb med biler frem for gas, har den catalanske politiinspektør Josep Lluìs Trapero tidligere oplyst.