Spansk premierminister: Nyvalg sandsynligvis på vej

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, er tilsyneladende ved et uheld kommet til at spå om nyvalg.

Ved valget i december lykkedes det ikke premierminister Mariano Rajoy at få et flertal bag sig. Nu peger pilen på et nyvalg. (Foto: ERIC VIDAL © Scanpix)

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, er af journalister blevet fanget i at tale over sig ved EU-topmødet i Bruxelles, skriver nyhedsbureauet AFP.

I en samtale med sin britiske kollega, David Cameron, har Mariano Rajoy sagt, at spanierne "højst sandsynligt" skal til valg igen den 26. juni.

Det til trods for, at hans politiske modstander, socialisternes leder, Pedro Sanchez, stadig har to uger til at forsøge at finde et flertal bag en socialistisk regering.

Spanierne gik senest til valg den 20. december sidste år.

Her blev det regerende konservative parti parlamentets største, men det mistede sit flertal.

Derfor måtte premierminister Mariano Rajoy på jagt i resten af parlamentet efter mandater, der ville støtte, at hans regering kunne forsætte.

Det fandt han ikke, og siden har det største oppositionsparti, socialisterne, forsøgt at stable et flertal på benene - uden held.

  • En af årsagerne, til at det er vanskeligt for de to fløje i spansk politik at finde et flertal, er blandt andet, at midterpartiet Ciudadanos nægter at bruge deres 40 mandater til pege på hverken Mariano Rajoy eller socialisternes leder, Pedro Sanchez, som regeringsleder.
  • Derfor må landet "højst sandsynligt" igen i stemmeboksen og sætte deres kryds og på ny sammensætte et parlament.

/ritzau/