Spanske regioner sætter ind over for rygning: Frygter coronasmitte

Dansk virolog ser ikke et lignende forbud herhjemme for sig.

Galicien oplever øget smittespredning. Nu forbyder myndighederne rygning på offentlige steder. (Foto: MIGUEL VIDAL © Scanpix)

Fra i dag er det blevet sværere at være ryger i den spanske region Galicien.

Her har myndighederne nemlig forbudt rygning på gaden og andre offentlige steder, hvor det ikke er muligt at holde afstand, af frygt for spredning af covid-19.

- Grænseløs rygning, om det så er på en fortovscafe med mennesker tæt sammen eller på steder med mange mennesker uden den nødvendige sociale afstand, udgør en høj risiko for smitte, siger den konservative regeringsleder i Galicien, Alberto Núñez Feijóo, til den spanske avis El Pais.

Forbuddet omfatter blandt andet rygning på gader, pladser og på barer og restauranter.

Det skriver BBC, der samtidig beretter, at der også er vedtaget et forbud på De Kanariske Øer.

La Coruña i Galicien. Forbuddet mod tobaksrygning er trådt i kraft i dag. (Foto: Cabalar © Scanpix)

Øgruppen, der omfatter Tenerife, Gran Canaria og Lanzarote, har desuden som den sidste spanske region i dag indført påbud om mundbind i det offentlige rum.

Spansk forskning: Rygere er udsatte

De nye restriktioner kommer efter anbefalinger fra de spanske sundhedsmyndigheder, der i sidste måned pegede på en sammenhæng mellem rygning og den stigende coronasmitte i landet.

Ifølge spanske forskningsresultater stiger risikoen for smitte, når rygere puster røgen ud og spreder dråber i luften, som kan blive inhaleret af andre.

Samtidig risikerer rygere angiveligt at blive smittet med coronavirus på andre måneder:

For eksempel ved at røre ved deres cigaretter med uvaskede fingre eller ved at røre ved deres mundbind, når de skal have dem væk fra munden i forbindelse med rygning.

Endelig peger sundhedsmyndighederne i Spanien også på, at rygere risikerer at få kraftigere symptomer på covid-19 end ikke-rygere.

Virolog ser ikke dansk forbud for sig

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, udgør rygning i det offentlige rum næppe en større risiko for smittespredning.

Han understreger dog, at han ikke kender til de spanske forskningsresultater.

- Det virker logisk, at der er en risiko. Men det er jo ikke lang tid, man står udenfor og ryger, og det burde være nemt at holde afstand. Så jeg vil gætte på, at betydningen af tobaksrygning er begrænset.

Sevilla i Andalusien. Her er det fortsat tilladt at ryge på offentlige steder. (Foto: CRISTINA QUICLER © Scanpix)

Allan Randrup Thomsen ser ikke for sig, at et forbud vil komme på tale i Danmark - hverken på den kortere eller den længere bane.

- Der skal i hvert fald stærkere evidens til, at jeg ville turde komme med så kraftig en anbefaling. For det er et stort indgreb, som ville betyde, at mange ikke ville kunne komme til at ryge i løbet af deres arbejdsdag.

Et forbud kunne derfor ende med at give bagslag, vurderer Allan Randrup Thomsen.

- Jeg tror, det ville være svært at få rygerne til at acceptere. Og konsekvensen af at tvinge folk er nogle gange, at så reagerer de stik modsat i trods, siger han.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at der var registreret 827 nye coronatilfælde i Galicien. Det er ikke korrekt. Der var tale om 837 aktive tilfælde.

Facebook
Twitter