Specialenhed har efterforsket tysk sygeplejerske i tre år

134 lig er blevet gravet op og undersøgt i sag, der kan være den største mordserie i tysk efterkrigshistorie.

Den 40-årige sygeplejerske under den sidste retssag mod ham. (Foto: © Fabian Bimmer, Scanpix)

De seneste tre år har en specielenhed i det tyske politi under navnet 'Kardio' efterforsket, hvad der kan vise sig at være den største mordserie i tysk kriminalhistorie.

Gerningsmanden, en 40-årig sygeplejerske, er allerede idømt livstid for mord og mordforsøg på patienter, som han gav livsfarlige doser medicin.

Angiveligt med det motiv efterfølgende at fremstå som helt overfor kollegerne, hvis det lykkedes ham at genoplive dem.

Specialenheden har i dag fremlagt deres undersøgelser, der viser, at den 40-årige mand udover de sager, han allerede er dømt for, har yderligere 84 drab på samvittigheden.

- Hans grusomme virke går ud over alt, hvad man kan forestille sig, sagde politichef Johann Kühme på et pressemøde i dag og understregede samtidig, at antallet af ofre sandsynligvis er væsentlig højere, da det ikke har været muligt at finde beviser i de sager, hvor de afdøde er blevet kremeret.

- Det er ikke simpelthen ikke muligt at sige, hvor mange han har dræbt i alt, sagde Johann Kühme.

Mere end 200 sager undersøgt

Specialenheden har i over tre år arbejdet intensivt på at opklare så meget af sagen som muligt. Mere end 200 dødsfald er blevet undersøgt på de steder, den 40-årige har været ansat og arbejdet som frivillig i byerne Wilhelmshaven, Delmenhorst og Oldenburg.

Over 134 lig er blevet gravet op og undersøgt for medicinrester på mere end 67 kirkegårde i Nordtyskland.

Der blev på flere af afdelingerne, hvor den 40-årige arbejdede lagt mærke til de påfaldende mange patienter, der døde under hans vagter. Og ifølge anklagemyndigheden var der på klinikken i Delmenhorst også konkrete tip om, at sygeplejersken dræbte patienter.

Derfor er to tidligere overlæger og en afdelingsleder blevet tiltalt for ikke at have handlet i sagerne. I Oldenburg er efterforskningen mod eventuelt ansvarlige forsat i gang.

- Mordene kunne have været forhindret, sagde Johann Kühme på pressemødet.