Spiegel: NSA samlede data om 122 ledere på en måned

USA's spionagetjeneste samlede data om 122 internationale ledere i løbet af én måned, skriver det tyske magasin Der Spiegel.

Dokumenter lækket af Edward Snowden viser ifølge Der Spiegel, at 122 internationale ledere blev aflyttet af NSA på bare én måned.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA indsamlede i løbet af én måned tilbage i 2009 data om 122 ledere på den internationale scene.

Det skriver det tyske magasin Der Spiegel, der citerer dokumenter, som kommer fra Edward Snowden.

Han har tidligere arbejdet for NSA, men begyndte i 2013 at lække dokumenter om USA's globale overvågning og har nu fået asyl i Rusland.

Merkel og Timosjenko på listen

Der Spiegel skriver, at navnene på de 122 internationale ledere på de dokumenter, som magasinet har set, er ordnet alfabetisk. Og Der Spiegel har kun set 12 af de 122 navne.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, står først, mens Ukraines daværende premierminister, Julia Timosjenko, står sidst.

Et tredje navn er Abdullah Badawi, der dengang lige var gået af som Malaysias premierminister.

Stammer fra lækkede Snowden-dokumenter

Dokumenterne siger ifølge magasinet, at NSA havde indsamlet flere end 300 data eller emner om Merkel.

I fjor blev det i flere medier rapporteret, med afsæt i Snowden-dokumenter, at Merkels telefon var blevet aflyttet, og det har USA ikke benægtet.

Der foreligger ikke umiddelbart oplysninger om hvilket type data - aflytning, udklip eller andet - der er indsamlet i informationsbanken om de 122 ledere.

Tiltag på vej

Snowdens afsløringer udløste sidste år et ramaskrig, da det viste sig, at NSA aflyttede, eller kunne aflytte eller overvåge, e-mails, internettrafik, telefonsamtaler og meget andet i store dele af verden.

Ikke kun hos beslutningstagere, men også hos ganske almindelige mennesker.

I torsdags fremlagde USA's præsident, Barack Obama, en plan for at afslutte USA's myndigheders indsamling af telefonsamtaler i USA.

Hidtil har embedsmænd forsvaret praksis med at indsamle de mange telefonsamtaler med, at det skal forhindre terrorangreb, men omfanget af NSA's aktiviteter på hjemmebanen har splittet offentligheden i USA.

/ritzau/dpa

Facebook
Twitter