Spinkelt håb om fredsaftale i sønderbombet Yemen

Saudi Arabien og oprørere forhandler om en fredelig udgang på et års krig i Yemen.

En skrøbelig våbenhvile mellem Yemens houthioprørere og den saudisk-ledede koalition holder fortsat. Men sporene efter saudiske-ledede luftbombardementer er tydelige i Yemens hovedstad Sana'a. (Foto: Yahya Arhab © Scanpix)

Saudiske fly brummer ildevarslende over Yemens hovedstad Sana'a. Fra tid til anden kaster de deres dødbringende last af bomber over byen.

Våbenhvilen, som officielt har været i gang i en uge, holder stadig, men den er skrøbelig og mangelfuld, og der har været meldinger om angreb flere steder i landet.

- Kampflyene har kredset over Sana'a, siden våbenhvilen trådte i kraft, fortæller Muhammad Ali, der bor i Sana'a-bydelen Attan, der blev angrebet tidligt torsdag morgen.

Våbenhvilen er blevet til på initiativ fra FN, og håbet er, at den kan bane vej for fredsforhandlinger i Kuwait i dag, som kan gøre en ende på 13 måneders blodige kampe.

Humanitær katastrofe

Krigen begyndte i marts sidste år, da en saudisk-ledet koalition bestående af ni arabiske lande indledte en blokade af Yemen til vands og i luften og bombede de yemenitiske Houthi-oprørere.

Oprørerne havde taget magten i Yemen ved et kup i september 2014 og fordrevet den folkevalgte præsident Abd Rabbo Mansour Hadi, der søgte tilflugt i Saudi Arabien.

Allerede inden krigen brød ud, var Yemen et af verdens fattigste lande, og krigen har fået katastrofale konsekvenser.

Blokaden og bombardementerne har skabt en humanitær katastrofe i Yemen, der plejer at importere 90 af alle sine fødevarer.

78 procent af Yemens befolkning – det vil sige 20 millioner mennesker - har akut behov for mad, vand og medicin, og hjælpeorganisationerne melder om hundredetusinder af børn, der sulter eller er alvorligt underernærede.

For nyligt udsendte FNs børneorganisation UNHCR en rapport, der sætter spotlight på krigens konsekvenser for Yemens børn.

I alt har kampene har sendt mere end 2,5 million mennesker på flugt, og i august 2015 satte chefen for Internationalt Røde Kors ord på de omfattende ødelæggelser, da han sagde ”Yemen efter fem måneder ligner Syrien efter fem år.”

Civile betaler prisen

Den saudisk-ledede intervention har ført til massiv international kritik. Blandt andet fra FNs menneskerettighedskommissær, der mener, at koalitionens luftangreb i uforholdsmæssig høj grad er gået ud over civile.

I januar viste en ikke offentliggjort rapport fra et FN panel, som undersøgte koalitionens luftangreb, at der er foregået "omfattende og systematiske" angreb på civile mål. Det er i strid med Folkeretten. Panelet opfordrede FNs Sikkerhedsråd til at nedsætte en international undersøgelseskommission, men det har saudierne modsat sig.

I februar udtrykte FN’s generalsekretær Ban Ki-moon alvorlig bekymring over de fortsatte saudiske angreb.

- Koalitionens luftangreb fortsætter mod hospitaler, skoler, moskeer og civil infrastruktur, sagde den bekymrede generalsekretær.

Fangeudveksling

Der har været gjort flere forsøg med våbenhviler og fredsaftaler i løbet af konflikten, men de har alle været kortlivede og mislykkede. Den korteste våbenhvile blev brudt allerede efter en time, hvor de saudiske luftangreb blev genoptaget.

Men håbet er, at det vil lykkes denne gang.

FNs særlige udsending til Yemen, Ismail Ould Cheikh, opfordrer parterne til at engagere sig konstruktivt i forhandlingerne, der blandt andet skal handle om tilbagetrækning af militser og bevæbnede grupper, om overdragelse af tunge våben til staten og om at genopbygge de statslige institutioner og genoptage den politiske dialog mellem landets mange forskellige etniske, politiske og religiøse grupperinger.

Både Houthierne og Saudi Arabien har for nyligt taget tillidsskabenede skridt ved for eksempel at udveksle fanger og skabe relativ ro i grænseområderne.

- Med politisk vilje og en afbalanceret tilgang kan de udnytte denne mulighed for at afslutte konflikten og bane vej for en permanent of varig afslutning på krigen, fastslog Ismail Ould Cheikh.

Våbenhvilen, der trådte i kraft i mandags, er endnu en tillidsskabende foranstaltning, og selv om begge har beskyldt modparten for at bryde den, så holder den stadigvæk i store træk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk