Manipulation af valg, spionagelov og sammensværgelse: Få et overblik over de mange sager mod Trump

Både civile personer, delstater og USA som nation har lagt sag an mod tidligere præsident Trump inden for de seneste år.

Donald Trump er tiltalt i flere sager, der potentielt kan give mange års fængsel. Det er dog ikke noget, der juridisk kan forhindre ham i at blive Republikanernes præsidentkandidat eller præsident. (Foto: © SERGIO FLORES, Ritzau Scanpix)

Natten til tirsdag blev USA's tidligere præsident Donald J. Trump tiltalt i endnu en sag i delstaten Georgia.

Den seneste sag er langt fra den eneste, hvor Trump står anklaget.

Nogle af sagerne foregår på et såkaldt føderalt niveau. Det betyder, at det er USA som nation, der lægger sag an mod Trump for at have brudt føderale love, der gælder overalt i USA.

Derudover er der sager, der ligesom sagen i Georgia, foregår på et delstatsniveau, hvor Trump er tiltalt for at have brudt én eller flere love, der gælder i den enkelte delstat. Det betyder ikke nødvendigvis, at han har brudt en føderal lov.

Og så er der enkelte civilpersoner, der også har lagt sag an mod Trump

Du kan få et overblik over sagerne her.

1

Manipulation af valgresultatet

Distriktsanklageren i Georgia, Fani Willis, startede sin efterforskning af Trump, efter offentliggørelsen af en samtale, hvor ekspræsidenten forsøgte at overbevise Georgias valgansvarlige om at finde ekstra stemmer i staten. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Ritzau Scanpix)

De seneste tiltaler mod Trump blev offentliggjort natten til tirsdag dansk tid. Her beskylder anklagerne i delstaten Georgia ekspræsidenten for at have forsøgt at manipulere med resultatet af det seneste præsidentvalg i 2020.

Ifølge det 98 sider lange anklageskrift, som kan læses her, er 18 andre personer også tiltalt i sagen – herunder tidligere Trump-topfolk som Rudy Giuliani, John Eastman og Mark Meadows. Sagen, der rejses i Georgia, er den fjerde straffesag mod Trump på fem måneder.

Trump-lejren har reageret på den seneste tiltale ved endnu engang at beskylde processen for at være politisk motiveret.

- De fratager præsident Donald Trumps ret til at ytre sig frit og retten til at udfordre et uærligt og stjålet valg, lyder det blandt andet.

Staben henviser i deres udtalelse til, at blandt andre distriktsanklageren i staten, der fører sagen mod Trump, er demokrat.

Trump tabte Georgia til Joe Biden ved præsidentvalget i 2020 med lidt over 11.000 stemmer, men har flere gange insisteret på, at han vandt sydstaten.

I starten af januar 2021, mens Trump stadig var præsident, ringede han til Georgias valgansvarlige og forsøgte at overbevise ham om "at finde 11.780 stemmer". Det afviste den republikanske valgansvarlige.

Du kan høre et uddrag af samtalen her:

Det var kort efter offentliggørelsen af denne samtale, at distriktsanklageren i Georgia, Fani Willis, startede sin efterforskning.

Hun afholdt tidligt i morges dansk tid et kort pressemøde. Her oplyste hun blandt andet, at de tiltalte har indtil klokken 12 fredag den 25. august til at melde sig.

2

Stormen på Kongressen

Ved Stormen på Kongressen stormløb tusinder af rasende Trump-tilhængere kongresbygningen. (Foto: © ALEX EDELMAN, Ritzau Scanpix)

I starten af august blev Trump tiltalt af en føderal anklagejury, der har gennemgået en række beviser, som den særlige anklager Jack Smith, er kommet frem til i sin efterforskning.

Smith er blevet udpeget af det amerikanske justitsministerium.

I et 45-sider langt anklageskrift er Trump tiltalt for at være involveret i en sammensværgelse, der gik ud på at omstøde resultatet af præsidentvalget i 2020, som Trump tabte til Joe Biden og forhindre Bidens sejr.

Ifølge anklageskriftet, der indeholder fire tiltaler, instruerede Trump medarbejdere i Det Hvide Hus, medarbejdere i det amerikanske justitsministerium og daværende vicepræsident Mike Pence i at omstøde valgresultatet.

Samtidig forsøgte han at få valgansvarlige i flere delstater til at finde ekstra stemmer til ham eller på andre måder forsøge at forhindre Biden i at blive præsident.

De nye anklagepunkter løber tilsammen op i over 45 års fængsel, hvis Trump bliver kendt skyldig i alle.

Den sag var politisk set den mest alvorlige for Trump hidtil, sagde Philip Khokhar, DR's USA-korrespondent.

3

Dokumentsagen

Et billede fra det amerikanske justitsministerie viser kasser med hemmeligstemplede dokumenter være opbevaret på et toilet i Mar-a-Lago, Trumps hjem i Florida. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

I denne sag er det en føderal domstol, der har tiltalt Trump. Det vil sige, at det er USA som nation, der har lagt sag an mod ham.

Kort fortalt handler sagen om bunkevis af hemmeligstemplede dokumenter fra Det Hvide Hus, som Trump angiveligt tog med hjem til sit private hjem i Mar-a-Lago, Florida, efter valgnederlaget i 2021. Noget, han ikke havde sikkerhedsgodkendelse til på daværende tidspunkt.

Disse dokumenter blev beslaglagt af FBI i august 2022 under en ransagning af Mar-a-Lago. Flere af disse dokumenter lå i papkasser i et selskabslokale og på et toilet.

Dokumenterne indeholder ifølge anklageskriftet dybt fortrolige hemmeligheder - heriblandt militære angrebsplaner og information om USA's atomprogram.

I det 49-sider lange anklageskrift om sagen er der 37 tiltalepunkter mod Trump.

Han er tiltalt for brud på spionagelovgivningen, for at have lagt hindringer i vejen for FBI og myndighedernes efterforskning, få advokater til at lyve over for FBI, flytte dokumenterne og påvirke vidner i sagen.

I alt løber anklagerne i dokumentsagen op i 400 års fængsel. Det forventes, at næste retsmøde i sagen finder sted i maj 2024.

4

Tys-tys-pengene

Stephanie Clifford ved mikrofonen ved en pressekonference i forbindelse med de første høringer i sagen om tys-tys-pengene fra Trump. (Foto: © Mike Blake, Ritzau Scanpix)

I den såkaldte tys-tys-sag har staten New York lagt sag an mod Trump i forbindelse med flere betalinger til folk, der skulle få dem til at tie stille om en affære, Trump angiveligt havde med kvinden Stephanie Clifford - der er kendt som pornoskuespiller under navnet Stormy Daniels - for år tilbage.

Hun skulle, ifølge hende selv, have fået cirka 900.000 kroner for at tie om affæren. Derudover skulle en dørmand også have modtaget et beløb.

Betalingerne skal have fundet sted forud for præsidentvalget i 2016, som Trump vandt. Det har Trumps tidligere advokat Michael Cohen oplyst.

Den slags betalinger er ikke ulovlige. Men i forbindelse med betalingerne kan der være sket brud på regnskabsloven. Overtrædelser, der også kan give fængsel, men ikke i samme skala som i dokumentsagen.

Straffesagen om de såkaldte tys-tys-penge starter den 25. marts 2024.

5

Civilt søgsmål 1: E. Jean Carroll

Forfatteren E. Jean Carroll (i den grå jakke) lagde sag an mod Trump for bagvaskelse, efter hun havde anklaget ham for at have begået et seksuelt overgreb på hende i 90'erne. (Foto: © SETH WENIG, Associated Press)

Den 9. maj besluttede en jury i New York, at Donald Trump skulle betale knap 34 millioner kroner i erstatning til forfatteren E. Jean Carroll, efter at han begik et seksuelt overgreb mod hende i 1996 og derefter for at have bagvasket hende i pressen og medierne.

Juryen frikendte ham samtidig for voldtægt.

E. Jean Carroll lagde ikke sag an mod Trump for at få ham dømt for voldtægt, men sagsøgte Trump for bagvaskelse og æreskrænkelse. Derfor var der ikke tale om en straffesag, men derimod en civil erstatningssag.

Nævningerne blev bedt om at tage stilling til, om Trump voldtog Carroll, begik seksuelt overgreb mod hende eller befamlede hende. Og de mente altså, at der var tale om et seksuelt overgreb.

Trump nægtede sig skyldig i alle anklager og nægtede at vidne i retssagen.

Efterfølgende har Carroll anlagt et nyt søgsmål mod Trump, hvor hun søger yderligere erstatning fra Trump.

Sagen forventes at skulle for retten næste år.

6

Civilt søgsmål 2: Letitia James

Letitia James, New Yorks statsadvokat, under Pride i New York, juni 2023. Hun har lagt sag an mod Trump, Trumps øverste ledelse i sit firma, samt hans tre ældste børn i et civilt søgsmål om bedrageri. (Foto: © Charles Sykes, Charles Sykes/Invision/AP)

Også New Yorks statsadvokat, Letitia James, har lagt sag an mod Trump, Trumps øverste ledelse i sit firma, samt hans tre ældste børn i et civilt søgsmål om bedrageri. Det gjorde hun i september sidste år.

Ifølge anklageskriftet overdrev Trump sit firmas værdi med milliarder af dollar for at tjene flere penge.

Siden er sagen mod Ivanka Trump, hans ældste datter, blevet droppet, men James søger stadig en erstatning på staten New Yorks vegne på omkring 1,7 milliarder kroner. Samtidig vil hun også forbyde Trump, hans børn og den øverste ledelse i hans firma i at lave forretninger i staten New York.

Retssagen forventes at starte i begyndelsen af oktober i år.

Kilder: NPR, BBC, Reuters, Time, Fivethirtyeight, Forbes