Spionanklaget amerikaner skal blive i berygtet russisk fængsel

Den 48-årige Paul Whelan skal sidde varetægtsfængslet frem til 28. maj.

Den spionanklagede amerikaner Paul Whelan bliver nu tilbageholdt indtil 28. maj. (Foto: SERGEI ILNITSKY © Scanpix)

Han er anklaget for at være spion. Men selv hævder han, at han var i Moskva for at deltage i et bryllup. Nu sidder han fængslet i et berygtet russisk fængsel, og der skal han blive siddende til 28. maj.

Den 48-årige amerikaner Paul Whelan har i dag fået forlænget sin varetægtsfængsling ved en domstol i den russiske hovedstad. Han fik samtidig afvist sin anmodning om at blive overført til husarrest, mens han venter på sin retssag.

Whelan sidder i øjeblikket varetægtsfængslet i Lefortovo, som er et af Moskvas ældste og mest berygtede fængsler.

Beslutningen vil ifølge Whelans advokat, Vladimir Zherebenkov, blive appelleret, skriver Radio Free Europe.

Den tidligere marinesoldat blev pågrebet og anholdt af russiske sikkerhedsstyrker, FSB, på sit hotelværelse i Moskva den 28. december.

Anklaget for spionage

Ifølge FSB er Whelan blevet taget i spionage, men myndighederne har offentliggjort få detaljer om sagen mod amerikaneren.

Angiveligt var Paul Whelan i besiddelse af et drev, der indeholdt statsbeskyttede informationer, men ifølge amerikanerens forsvarer var hans klient under den opfattelse, at drevet indeholdt video og billeder fra et af hans tidligere ophold i landet. Derudover nåede han aldrig at se materialet, inden han blev anholdt, siger advokaten.

Paul Whelen har fastholdt sin uskyld, men risikerer op til 20 års fængsel, hvis han bliver fundet skyldig, skriver det statsejede russiske nyhedsbureau Tass.

Tidligere har Zherebenkov antydet, at en af årsagerne til, at hans klient er tilbageholdt i Rusland er, at han potentielt kan brurges som del af en udveksling med den russiske kvinde, Maria Butina.

Hun er anholdt i USA og erklærede sig i december skyldig i at have arbejdet som en såkaldt uregistreret fremmedagent i landet.

Facebook
Twitter