Spionchef i sjældent interview: Rusland er den største trussel mod Storbritannien

Det er første gang, at en siddende britisk spionchef giver interview i efterretningstjenestens 107 år lange historie.

Chefen fra den britiske efterretningstjeneste har aldrig før givet interviews. Nu står han frem i The Guardian, hvor han blandt andet fortæller om, at truslen fra Rusland er stigende. (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)

For første gang i den britiske efterretningstjenestes MI5's 107-årige historier giver den siddende spionchef et interview.

I avisen The Guardian fortæller Andrew Parker om de markante trusler, der lige nu er mod Storbritannien. Og det er ikke truslen fra islamistiske ekstremister, der står øverst på efterretningschefens blok.

Putins Rusland er nemlig den største trussel, da de i stigende grad bruger mere og mere sofistikerede taktiske midler til at destabilisere Storbritannien, lyder det fra spionchefen.

- Landet bruger en bred palet af statsorganer og styrker for at opnå sine mål i udlandet på en stadigt mere aggressiv måde. Det involverer propaganda, spionage, undergravende virksomhed og cyber-angreb. Rusland er over hele Europa og i Storbritannien i dag. Det er MI5's opgave at komme i vejen for det, siger Andrew Parker til den britiske avis.

Flere tilgængelige metoder

Rusland har stadig efterretningsofficerer og spioner i Storbritannien, men hvad der er anderledes nu, i forhold til under den kolde krig, er russernes omfattende brug af cyber-krigsførelse, mener chefen for MI5.

Han har noteret sig, at russernes mål er militære hemmeligheder, industrielle projekter og økonomiske og statslige hemmeligheder.

- Rusland ser sig i stadig stigende grad som værende i opposition mod vesten og ser ud til at handle efter det. Du kan se det på Ruslands aktiviteter i Ukraine og Syrien. Men der er også en høj cyber-trussel, der foregår i mørke. Rusland er blevet en stadig stigende trussel de seneste årtier. Det, der er anderledes nu, er, at de har flere og flere tilgængelige metoder, siger Andrew Parker til avisen.

Truslen fra islamister udgør dog stadig en stor trussel mod Storbritannien. Andrew Parker oplyser nemlig, at efterretningstjenesten i de seneste tre år har forpurret 12 terrorangreb, der skulle have været begået af islamistiske ekstremister. Truslen er dog i den grad stadig til stede, da han vurderer, at der er 3.000 'voldelige' islamistiske ekstremister i landet, hvor størstedelen af dem er britiske statsborgere.

I interviewet fortæller spionchefen også, at man skal forvente, at der skal sættes flere penge af til efterretningstjenesten de kommende år. Derfor har han valgt at stå frem og fortælle om sikkerhedssituationen i landet.

- Vi er klar over, hvordan vi skal ændre os i en stadig omskiftelig verden. Vi har en forpligtelse til at fortælle om vores arbejde og forklare det, siger Parker.