Splittet EU-Parlament blåstempler Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand

383 stemte for Ursula von der Leyen. Hun behøvede 374 stemmer for at blive godkendt som ny kommissionsformand.

Ursula von der Leyen er medlem af det konservative tyske parti CDU, hvor hun hidtil har været forsvarsminister. (Foto: © Patrick Seeger, Scanpix)

Efter et længere forspil står det nu klart: Tyske Ursula von der Leyen bliver formand for EU-Kommissionen de kommende fem år.

- Jeg er meget beæret og overvældet og er taknemmelig for den tillid, I har udvist mig, lød det fra Ursula von der Leyen, kort efter det stod klart, at hun blev godkendt.

383 medlemmer af Europaparlamentet stemte altså for Ursula von der Leyen, mens 327 stemte imod hende. 22 stemte blankt, mens en enkelt stemme blev erklæret ugyldig.

Ursula von der Leyen kommer fra det kristenkonservative CDU-parti, som Tysklands kansler, Angela Merkel, også er medlem af.

Dermed bliver hun den første kvindelige formand for EU-Kommissionen. Hun har desuden sagt, at hun vil sigte efter at få flere kvindelige kommissærer frem over.

Ambitiøs på klimaområdet

Samtidig har hun udstukket en ambitiøs klimaplan, hvor hun arbejder for, at Europa bliver det første klimaneutrale kontinent fra år 2050.

Det vurderes blandt andet, at hendes højnede ambitioner på klimaområdet har vundet hendes støtte blandt mange medlemmer af de andre europæiske partifamilier som eksempelvis den socialdemokratiske gruppe, der er den næststørste efter den konservative gruppe.

Hun overtager posten som kommissionsformand fra Jean-Claude Juncker. Overtagelsen træder i kraft den 1. november.

- Jeg takker alle medlemmer af parlamentet, som besluttede at stemme for mig i dag. Lad os arbejde konstruktivt, for opgaven er et forenet og stærkt Europa, sluttede den ny formand for EU-kommissionen sin korte takketale.

Hun er 60 år og har været minister i forbundskansler Angela Merkels skiftende regeringer siden 2005. Senest altså forsvarsminister, som hun havde bebudet, at hun ville fratræde uanset aftenens resultat. Nu går turen så til Bruxelles, hvor hun også er født.