Splittet højesteret blåstempler Trumps indrejseforbud

- Wow, lyder Trumps reaktion efter afgørelse i højesteret.

Den amerikanske højesteret har godkendt Trump-adminstrationens indrejseforbud. (Foto: Susan Walsh © Scanpix)

Den amerikanske højesteret har onsdag godkendt indrejseforbuddet af folk fra fem muslimske lande.

Domstole på føderalt plan havde ellers kaldt forbuddet "forfatningsstridigt", men nu har den øverste domstolsinstans i USA altså endeligt godkendt indrejseforbuddet.

Dommen fra højesteret siger, at det ikke er bevist, at forbuddet er i strid med amerikansk immigrationslov eller forfatningens første tillæg.

Højesteretspræsident John Roberts slår fast, at Trumps regering har leveret en tilstrækkelig begrundelse for indrejseforbuddet med baggrund i national sikkerhed.

- Vi udtrykker ingen mening om, hvorvidt politikken er fornuftig, siger Roberts til Reuters.

Men dommerne var i tvivl, og godkendte forbuddet med fem stemmer for og fire i mod. Man skal i den forbindelse huske, at Donald Trump selv har været med til udpege en af dommerne. Det blev den konservative Neil Gorsuch.

Forbuddet forbyder de fleste mennesker fra Iran, Libyen, Somalia, Syrien og Jemen at komme ind i USA.

"Wow!"

Det var den amerikanske præsident Donald Trump, der indførte indrejseforbuddet tilbage i starten af sidste år. Forbuddet har skiftet indhold flere gange, siden det blev indført. Ligesom også flere lande er blevet taget af og på forbudslisten. For eksempel var Nordkorea, Irak og Tchad på tidligere versioner, men er siden blevet fjernet.

Indrejseforbuddet har fået massiv kritik fra af flygtninge- og menneskerettighedsorganisationer. Og Donald Trump er heller ikke sen til at være skadefru. Han har kopieret et Reuters-telegram, og tilføjet et ord:

- HØJESTERET OPRETHOLDER TRUMPS INDREJSEFORBUD. Wow!, skriver Trump på Twitter.

Flere føderale dommere i amerikanske stater havde afvist at benytte og anerkende indrejsefobudet. Sagen ved højesteret var rejst af østaten Hawaii, hvor en føderal dommer blokerede gennemførelsen.

Det er ikke første gang, at højesteret afsiger dom omkring indrejseforbudet.

Domstolen godkendte tilbage i juni den daværende version af forbuddet med det forbehold, at det ikke gjaldt personer med en særlig tilknytning til USA i form af familie, studier eller arbejde.

Højesteret har allerede vurderet, at retningslinjerne i forbuddet kan træde i kraft, mens indrejseforbuddet behandles i det amerikanske retsvæsen. Det behandling er så afsluttet med dagens dom.

Facebook
Twitter