Splittet mellem Nord - og Sydkorea: Genforeningssnak giver håb til mere end 60.000 familier

De statsarrangerede genforeninger er eneste mulighed for mange tusinder at gense deres familier.

(Foto: - © Scanpix)

Hver eneste dag tæller.

For de mere end 60.000 koreanske familier, der siden Koreakrigen sluttede i 1953 har levet splittet mellem nord og syd på den koreanske halvø, er muligheden for at blive genforenet - også kun for en kort stund - rykket tættere på.

Da repræsentanter fra Nordkorea og Sydkoreas regering mødtes tidligere i dag for første gang siden slutningen af 2015, drøftede de muligheden for at genforene familiemedlemmer på begge sider af grænsen.

Det bekræfter Sydkoreas viceminister for genforening, Chun Hae-sung, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Genforeninger af familier er siden 2000 blevet arrangeret af Røde Kors, og siden 1985 har 21 genforeninger fundet sted.

Men siden udgangen af 2015, hvor Nordkorea brød kontakten med Sydkorea har møderne ikke været en mulighed.

Al kommunikation mellem nord og syd har været bandlyst, så de statsarrangerede foreninger er det eneste håb, familiemedlemmerne har for at se hinanden.

Men for mange arbejder tiden imod dem.

- 85 procent af dem, der stadig står på listen, er over 70 år gamle. For dem tæller hver eneste dag, sagde Woo Kwang-ho, der er ansvarlig for forholdene mellem nord og syd i Røde Kors til den australske tv-station ABC News.

Siden den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, trådte til sidste forår, har han opfordret Nordkorea til at se villigt på muligheden for igen at forene familier, der lever på begge sider af grænsen.

- Vi vil gerne arrangere flere genforeninger, og vi forsøger at sætte brevudveksling mellem de splittede familier i system, lød det fra Sydkoreas ministerium for genforening i efteråret.

Eneste mulighed for at mødes

Efter grænsen mellem de to lande blev trukket i 1953 i Panmunjom, og den såkaldt demilitariserede zone blev skabt, har genforeningsmøderne været eneste mulighed for de mange tusind familiemedlemmer at mødes ansigt til ansigt på hotellet Mount Kumgang i Nordkorea.

Deltagerne i genforeningsmøderne bliver fundet ved tilfældig lodtrækning og får kun muligheden den ene gang.

Det er netop nogle af årsagerne til, at møderne, der bliver overvåget af både sydkoreanske og nordkoreanske regeringsrepræsentanter, er blevet kritiseret.

I 2014 fik Kim Jon-duk fra Seoul muligheden for blandt andet at møde sine to søstre fra Nordkorea. Til Wall Street Journal har han fortalt, at de sydkoreanske repræsentanter advarede ham om, at hotellet blev aflyttet.

- Jeg fik at vide, at hvis jeg havde følsomme informationer, skulle jeg kommunikere på skrift, har han sagt til avisen, der også beskriver, hvordan hans ene søster fortalte, at de 500 dollars hun havde givet ham, ville blive en gave til Kim Jong-un.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk