'Spøgelsesskibe' skyller op på Japans kyster

Alene i år er 95 forladte træskibe, der menes at komme fra Nordkorea, strandet.

Den japanske kystvagt inspicerer et forladt skib. (Foto: Handout)

Faldefærdige og enten forladte eller kun bemandet af sømænd, der er døde af sult og tørst.

Det er i den stand, at 95 såkaldte spøgelsesskibe er drevet i land på de japanske kyster i år, skriver AP.

Det er den japanske kystvagt, der har opgjort antallet af træbådene, som de skønner vil overstige sidste års antal på 104 skibe. Det er nemlig især i efteråret og vinteren, at de forladte træbåde driver på land. Træbådene er gamle og har ikke haft navigationsudstyr ombord.

Kystvagten har fundet i alt 12 lig ombord på de 95 både.

Nordkoreanske fiskere

De japanske myndigheder mener, at bådene er nordkoreanske fiskekuttere. Fisk er en af Nordkoreas største eksportvarer til Kina.

Det japanske hav, som adskiller de to nationer, er delt op i fisketerritorier, og de mange skibsvrag kan være tegn på, at nordkoreanske fiskere prøver lykken i japansk territorium. Det siger Lee Young Hwa, professor på Kansai Universitet i Osaka til The Japan News.

- Så længe, Nordkorea er underlagt økonomiske sanktioner, er landet tvunget til at indlade sig på smugling og illegalt fiskeri, siger han.

Nordkoreas leder Kim Jong-un viser sig ofte på landets fiskefarme, som i de fleste tilfælde styres af militæret. (Foto: KCNA © Scanpix)

Flugt eller fisk?

En anden teori er, at den udbredte fattigdom i Nordkorea presser nordkoreanske fiskere til at løbe større risici i jagten på mad og penge til at forsørge deres familier. Derfor sejler de længere ud og løber tør for brændtstof.

Fra andre sider er der blevet spekuleret i, om bådene snarere var bemandet af nordkoreanere på flugt end af fiskere på afveje. Flere ting peger på det sidste.

For det første, har de fleste af bådene haft fiskenet og andet udstyr ombord, da de drev på land. For det andet fandt den japanske kystvagt i 2017 30 lig på 'spøgelsesskibene', men også 40 levende nordkoreanere. De bad alle om at blive transporteret tilbage til Nordkorea, skrev BBC.

Endelig er turen over Det Japanske Hav farlig og lang. Derfor ville Sydkorea være et mere oplagt flugtmål end Japan.