Spørgsmål og svar: Hvad betyder PiS-sejren for Polen og EU?

Polen-kender Jens Mørch svarer på spørgsmål om Jaroslaw Kaczynskis valgsejr.

(Arkivfoto) Genvalget til PiS-regeringspartiet i Polen vækker bekymring i Bruxelles, hvor den polske regering i lang tid har ligget i åben konflikt med EU-systemet. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Med alle stemmerne talt op, er det sikkert, at det polske regeringsbærende parti, Lov- og Retfærdighedspartiet - eller PiS, som er den polske forkortelse - genvinder valget og får med 43,59 procent af stemmerne flertal i parlamentet alene.

Partiet er gået frem fra 37,5 procent ved valget for fire år siden, og partiformand Jaroslaw Kaczynski har fået et yderligt forstærket mandat til at fortsætte den linje, som har fået EU-Kommissionen til at indføre sanktioner mod landet.

DR Nyheder har derfor bedt Polen-kender og redaktør på netmediet polennu.dk Jens Mørch om at svare på, hvad man skal forvente af den genvalgte polske regering.

- Valgsejren betyder, at linjen fortsætter. Den polske justitsminister har allerede sagt, at man nu kan få det troværdige retssystem, man vil have. Det betyder, at regeringen fortsætter kontrollen med medierne og domstolene. Og man vil forstærke indsatsen mod ”regnbuepesten” fra EU, som regeringspartiet og kirken betegner LGBT-bevægelserne og andre grupperinger, fastslår partiformanden efter valgsejren.

Hvorfor har Polen fået lov til at lægge den her linje?

- Vi har sovet i timen, og glemt alt om den skæmmende udvikling i Polen. Mens alle snakker om Donald Trump og brexit, så har Polen undermineret fundamentet for demokrati og internationale samarbejde. De nægter at efterleve de spilleregler, der blandt andet har skabt det frie marked.

Hvad bør EU gøre?

- EU er på vej med sanktioner mod Polen, som man mener har brudt sig mod grundlæggende aftaler og principper for demokrati. Jeg mener, at EU for længst skulle have trukket al støtte til Polen, indtil der var opnået enighed om tolkningen af de fælles EU-spilleregler. At handle konkret, er det eneste, der vil sende et klart signal til polakkerne. At EU har aktiveret sanktionsartikler, er ikke noget, man tager synderligt alvorligt i Polen. Det koster ikke noget, i en polsk optik.

Hvorfor er det kommet hertil?

- EU forstår simpelthen ikke, hvor alvorligt det er i Polen. Hvis man gjorde det, tror jeg også, at man for længst havde gjort mere. Senest har EU-Kommissionen sendt en sag til EU-Domstolen, hvor Polen tiltales for at have lavet et disciplinært udvalg, der skal tilse dommerstandens afgørelser. EU har svigtet sit ansvar, man har simpelthen ikke forstået kulturen i Polen, men det har Kaczynski.

Hvad mener den polske befolkning ? Er der ikke kritik af Jaroslaw Kaczynski i Polen?

- Ja, meget, men Lov- og Retfærdighedspartiet er ikke et sort parti. Det er først og fremmest populært for at have givet mange sociale ydelser, og har lovet endnu flere i valgkampen. Og så har oppositionen i Polen været nærmest ikke-eksisterende, men er også blevet holdt ude af public service-medierne, som styres med jernhånd af regeringspartiet. Men samtidigt har partiet været med til at skabe nogle fjendebilleder, der går hårdt ud over eksempelvis homoseksuelle. Man har også af religiøse årsager indført søndagslukning, som har fået flere internationale detailhandelskæder til at lukke ned i Polen.

Leder af Polens Lov- og Retfærdighedsparti, Jaroslaw Kaczynski , da resultaterne af de første exitpolls løb ind på valgaftenen. (Foto: Wojtek Radwanski © Scanpix)

Hvordan ser Kaczynski på EU og vesten?

- Han har sagt, at Polen gerne vil op på EU-vestlig levestandard, men at det skal være uden de værdier, som vesten har, hvor et barn kan have to fædre og to mødre. Han har kaldt kampen for homoseksuelles rettigheder for 'regnbuepest'. Og det paradoksale er også, at han selv lever alene med sine katte i Warszawa, og han har aldrig selv haft en familie. Den tidligere polske præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa, sagde under sit besøg i København i september, at han ikke forstod, at EU tillader at lade Kaczynski-regimet ødelægge EU indefra.

Hvad kommer der til at ske fremadrettet?

- Det er svært at sige. Sat på spidsen, så må Polen ud af EU, ellers må EU jo ændre sine egne love og regelsæt, så det passer til Kaczynskis vision om et polsk EU. Jeg tror, at det mest sandsynlige er, at det første sker. Og EU er jo allerede inde i problematikken med briterne, afslutter Jens Mørch.