Spontan protest mod Kinas covid-regler i Shanghai: 'Fuck Xi Jinping'

Den seneste tid er protesterne i Kina taget til. Og nu er de nået til midten af Shanghai.

I midten af Shanghai er op mod 1.000 primært unge mennesker samlet til protest mod de covid-regler, som landet er underlagt.

Her skulle de mindes de mennesker, som døde i en brand i Xinjiang. Men det har altså udviklet sig.

Det beretter DR's korrespondent i Kina, Philip Róin, om.

- Lige nu råber de et ord, jeg ikke vil gengive på dansk, men det er ikke særlig pænt. Udover det råber de om frihed. De siger, at de gider ikke flere covidtest, de gider ikke flere masker.

- Nu handler det om, at de gerne vil have den frihed, som de føler, de har krav på.

Det er over midnat lokal tid - ja, næsten morgen. Men det afholder dem ikke fra at protestere.

- Det er de største umiddelbare protester, som jeg nogensinde har oplevet i Kina. Omkring os er der politi hele vejen rundt, og der er betragteligt flere politimænd, end der er demonstranter, fortæller Philip Róin.

Demonstranterne har været forsamlet i en time til halvanden, og det virker ifølge Róin til, at det ikke ændrer sig lige foreløbigt.

- Man har taget de her hvide skilte med, som der ikke står noget på, men alene det, at de er tomme, fungerer som en protest imod det, der foregår i Kina lige nu.

DR's Kina-korrespondent, Philip Róin, sætter ord på protesterne:

10 mennesker mistede livet i brand

Branden i Urumqi i Xinjiang-regionen i Kina har fået klynger af mennesker til at protestere i gaderne.

Branden kostede 10 mennesker livet i torsdags, og på internettet lyder spekulationerne ifølge nyhedsbureauet Reuters på, at beboerne ikke kunne undslippe i tide, fordi bygningen delvist var lukket grundet coronarestriktioner.

Protesterne er blot det seneste tegn på frustration over den kinesiske regerings coronapolitik.

Myndigheder i Urumqi har på et pressemøde i dag afvist, at covid-foranstaltninger havde hæmmet flugt og redning, men sagde, at de ville undersøge det nærmere.

Ifølge Reuters blev der sagt, at beboerne kunne være kommet hurtigere ud, hvis de havde haft en bedre forståelse for brandsikkerhed.

Se protesterne, som Philip Róin har optaget i hjertet af Shanghai:

Spontan demonstration

Det er en spontan demonstration, som er opstået i midten af Shanghai, fortæller Philip Róin, der tilfældigt passerede.

- Det startede som et mindesmærke for de 10 mennesker, der døde i nat i en brand i Xinjiang. Nu har der forsamlet sig et par hundrede, måske 1.000, mennesker i centrum af Shanghai.

De fremmødte kræver frihed og vil ikke længere bære masker eller testes for corona. Og så får præsidenten også nogle hårde ord med på vejen.

- De råber "fuck Xi Jinping", fortæller Philip Róin.