Spraytan og pints lige efter midnat: I dag genåbner England

Engelske butikker, frisører, træningscentre og udendørsservering genåbner i dag.

Kort efter midnat kunne Isabella Robinson modtage en spraytan i sit hjem i det sydlige London af et firma, der leverer skønhedsbehandlinger i hjemmet. (Foto: Kirsty O'Connor © PA Wire/PA Images)

Hundredtusindvis af engelske butikker har været lukket siden begyndelsen af januar, hvor de blev lukket for tredje gang. Men i dag kan de så få lov at åbne dørene. Det samme kan frisører og skønhedssaloner samt indendørs træningscentre - og ikke mindst kan restauranter og pubs igen åbne for serveringen, men dog kun udendørs.

De allermest tørstige udnyttede genåbningen til at få en pint allerede kort efter midnat, for eksempel på The Kentish Belle, der ligger i London.

Der var også lange køer i byen Coventry, hvor tørstige indbyggere dannede en lang kø ved The Oak Inn.

Secret Spa, som tilbyder skønhedsbehandlinger i hjemmet, åbnede allerede efter midnat, hvor de første kunder for eksempel kunne modtage en spraytan midt om natten.

  • Firmaet Secret Spa, der blandt andet laver spraytans, har udvidet deres åbningstider på genåbningens første dag for at kunne levere 350 behandlinger. De første bookinger var et minut over 12. (Foto: Kirsty O'Connor © PA Wire/PA Images)
  • Der var lang kø foran tøjforretningen Primark i Birmingham. (Foto: Jacob King © PA Wire/PA Images)
  • Her får Amy Pallister på 27 klippet sit hår kort efter midnat i det sydlige London. Sammen med sine fire desperate bofæller havde hun booket tid ved firmaet Secret Spa, der lever både klipninger og spray tans. (Foto: Kirsty O'Connor © PA Wire/PA Images)
  • Kunder venter på at kunne komme til barberen på den store genåbningsdag i England. (Foto: GARETH FULLER © PA Wire/PA Images)
1 / 4

Indendørs servering vil tidligst blive tilladt 17. maj.

Brancheforeningen British Retail Consortium, der repræsenterer detailvirksomheder, vurderer, at britiske butikker er gået glip af mere end 230 milliarder pund i indtægter over tre nedlukninger.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, skal også klippes mandag morgen, bekræfter kilder i regeringen over for Sky News. (Foto: Pippa Fowles / No10 Downing Stre © © No10 Crown Copyright / eyevine)

Kæmpe skridt

Den britiske premierminister, Boris Johnson, kalder det et "kæmpe" skridt mod en normaltilstand.

- Jeg er sikker på, at det vil være en stor lettelse for de forretningsdrivende, som har været lukket ned i så lang tid, og for alle andre er det en mulighed for at komme tilbage og gøre de ting, som vi elsker og har savnet, lød det i en erklæring fra Boris Johnson i går.

Men samtidig opfordrede Boris Johnson til at opføre sig ansvarligt og huske at tage forholdsregler som at vaske hænder og holde afstand.

I andre dele af Det Forenede Kongerige lemper man også på restriktionerne, skriver BBC. I Nordirland vil der ikke længere være krav om, at man skal blive hjemme. Og i både Skotland og Wales kan skoleelever igen vende tilbage på fuld tid.

Første stik til 32 millioner

Storbritannien har registreret over 127.000 dødsflad relateret til coronavirus, og det er det femtehøjeste i verden ifølge John Hopkins University.

Til gengæld har over halvdelen af alle voksne nu fået det første stik med en coronavaccine, og briterne ligger i toppen af lande, når det kommer til at vaccinere.

Så sent som lørdag fik over 475.000 personer deres andet stik. Det var fjerde dag i træk, at over 400.000 fik deres andet stik, viser de seneste data fra de britiske myndigheder.

Mens en række lande satte AstraZeneca-vaccinen på pause i marts fortsatte briterne med at bruge vaccinen uden restriktioner frem til d. 7. april, hvor de britiske sundhedsmyndigheder besluttede, at personer under 30 år vil blive tilbudt en Pfizer- eller Moderna-vaccinen på grund af bekymringer for blodpropper i meget sjældne tilfælde.

Den massive vaccinationsudrulning samt en streng nedlukning lader til at have virket, hvis man måler på antallet af corona-relaterede dødsfald, som fortsætter med at falde.

Søndag registrerede britiske myndigheder, at kun syv personer er døde indenfor en periode på 28 dage efter en positiv coronatest. Det er umiddelbart den laveste måling siden midten af september, selvom der kan være forsinkelser på indberetningerne af data i weekenderne.

I midten af januar var der over 1,000 dødsfald om dagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk