Sprogskole i stedet for sport: Syriske flygtningebørn i Holland forberedes på hjemrejse

Fremtiden for syriske flygtninge i Holland er usikker, så børnene lærer arabisk.

På Pionerernes skole i Rotterdam lærer syriske flygtningebørn blandt andet arabisk hver lørdag.

Mens andre børn går til fodbold eller tager i svømmehallen lørdag formiddag, har tusinder syriske børn i Holland undervisning i arabisk.

Det foregår på en stribe skoler landet over, drevet af syriske flygtninge.

- Børnene lærer grundlæggende arabisk - bogstaver, læse og skrive og grammatik. Desuden lærer de også om syrisk kultur - hvis det for eksempel er en helligdag, forklarer vi, hvad den handler om, og hvordan man fejrer den i Syrien.

Det fortæller Tarek Aldayeh, formand for stiftelsen Pionererne, der driver en skole i byen Rotterdam.

Kan blive sendt til Syrien

På hans skole får en stor del af forældrene undervisning i hollandsk i de tre timer, børnene lærer arabisk.

Nogle af børnene taler og skriver kun begrænset arabisk, fordi de har boet i Holland, siden de var små, siger Aldayeh.

Tanken bag skolerne er at bevare børnenes sprogkundskaber for at fastholde en tilknytning til hjemlandet og den syriske kultur - blandt andet for at forberede flygtningene på at rejse tilbage til deres hjemland en dag.

- Flygtningene står i en usikker situation. De har en opholdstilladelse på fem år. Efter de fem år ser myndighederne på, hvor sikkert der er i Syrien og på den enkelte flygtnings situation. Myndighederne beslutter i nogle tilfælde, at flygtninge skal rejse tilbage. Nogle vil gerne tilbage. Derfor vil de lære deres børn om sprog og kultur, siger Tarek Aldayeh.

Integration

På flere af skolerne bliver der ifølge avisen de Volkskrant undervist i islam.

Men det sker ikke på Pionerernes skole i Rotterdam, lyder det fra Tarek Aldayeh.

- Vi har også enkelte familier, der ikke er muslimske, så hos os lærer børnene bare arabisk. Til gengæld er arabisk er en forudsætning for at kunne læse Koranen – religionsundervisningen må foregå i hjemmet, mener Tarek Aldayeh.

De syriske forældre burde hellere sørge for at integrere børnene ved at sende dem til traditionelle hollandske fritidsaktiviteter som hockey, fodbold eller ridning med etnisk hollandske børn, mener kritikere.

Men Tarek Aldayeh afviser problemet.

- Børnene går i almindelige hollandske skoler til daglig. De har tid til andre aktiviteter resten af weekenden, i løbet af ugen eller i ferien. Weekendskolen er kun tre timer om lørdagen, siger han.

Facebook
Twitter