Sri Lanka-kender: Angrebene kommer som en meget stor overraskelse

Det er nyt, at kristne kirker bliver angrebet i det her omfang, lyder det.

Kirken St. Anthony's Shrine i Colombo, hvor en af eksplosionerne fandt sted. (Foto: © DINUKA LIYANAWATTE, Scanpix)

Det er næsten 10 år uden alvorlige angreb, som bliver afbrudt nu.

Sådan lyder det fra lektor Mikkel Wilther Kaagaard, efter kirker og hoteller i Sri Lanka i dag er blevet ramt af eksplosioner. Mindst 100 er døde og 400 er sårede. Ingen har endnu påtaget sig skylden for angrebene.

Mikkel Wilther Kaagaard har skrevet en bog om Sri Lanka og fulgt situationen i landet gennem flere år. Og det har altså været et land, som har været relativt fredeligt, siden borgerkrigen endte i 2009.

- Angrebet kommer som en meget stor overraskelse, da der har været forholdsvis roligt i Sri Lanka gennem flere år.

Borgerkrigen udspillede sig over 25 år mellem regeringens væbnede styrker og en tamilsk militant gruppe kendt som De Tamilske Tigre. Under borgerkrigen blev flere srilankanske byer ramt af selvmordsangreb.

Bevidst timing

Selvom det endnu ikke vides, hvem der står bag angrebet, vil det undre Mikkel Wilther Kaagaard, hvis det er De Tamilske Tigre eller en ny tamilsk gruppe, der står bag.

Ifølge ham er det mere sandsynligt, at det enten er muslimske grupper inspirerede af islamisk stat eller buddhistiske grupper, som repræsenterer et flertal i landet og langt hen ad vejen sidder på magten, men som i de ekstreme miljøer er utilfredse.

- På mange måder har den etniske uro i Sri Lanka været en udløber fra den egentlige konflikt om, hvilken stat man ønskede Sri Lanka skulle være efter selvstændigheden.

- Om det skulle være en sekulær stat med lige rettigheder for alle etniske grupper, eller en decideret buddhistisk stat med en klar forrang til buddhisterne. Og det har der været en masse ballade om.

Ifølge lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet Marianne Qvortrup Fibiger kan man ikke ignorere, at eksplosionerne rammer påskedag.

- Det er klart, at de, der står bag, har valgt det her tidspunkt for at ramme på det religiøst mest ømme tidspunkt, siger hun til Ritzau.

Anspændt forhold i regeringen

I øjeblikket er der dog også en partipolitisk kamp i gang i landet. Før jul forsøgte præsidenten nemlig at afsætte premierministeren og give et comeback til den tidligere præsident, som var med til at nedkæmpe De Tamilske Tigre. Det mislykkedes, og præsidenten måtte acceptere, at premierministeren kunne blive siddende.

- Men der er et meget anspændt forhold mellem de to ledere og de partier, de repræsenterer, siger Mikkel Wilther Kaagaard.

I dagens eksplosioner er flere kirker blevet ramt. Kirkerne i Sri Lanka har dog ellers ikke tidligere været særligt udsatte, selvom der har været enkelte eksempler på, at kirkerne blev involveret i forbindelse med kamphandlinger, hvor hæren i Sri Lanka angreb tamilere, der havde søgt tilflugt i kirkerne.

- Men det har primært været angreb på de buddhistiske templer fra De Tamilske Tigre. Det er nyt, at kristne kirker bliver angrebet i det her omfang, siger han.

I Sri Lanka er der både katolske kirker, protestantiske og anglikanske kirker på grund af den fortid, som Sri Lanka har som koloni.

Varsel om konflikt

Dagens eksplosioner kan være ødelæggende for turistindustrien i Sri Lanka, siger både Mikkel Wilther Kaagaard og Marianne Qvortrup Fibiger.

- Når man rammer hoteller, er det også et ønske om at ødelægge den nu igen voksende turistbranche, som er den primære økonomiske nerve for Sri Lanka, siger Marianne Qvortrup Fibiger til Ritzau.

Og så kan det ifølge Mikkel Wilther Kaagaard også være en kraftig advarsel om, hvad der kan være på vej.

- Der har hele tiden været en politisk konflikt, der har kørt internt mellem singaleserne og sideløbende med det en overordnet etnisk konflikt.

- Det er også det, der gør det svært at løse. For når den ene fløj har været ved magten politisk, så vil de gerne forhindre den anden fløj i at skabe fred mellem de etniske grupper. På den måde er den etniske konflikt en udløber af den politiske konflikt, siger han.