SS-sygehjælper fra Auschwitz er for svag til retssag

Tidligere nazist og SS-sygehjælper er for psykisk svag til at gennemføre retsmøde, fastslår dommer.

Hubert Zafke er tiltalt for at have kendt til og medvirket til drab på 3681 mennesker. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

En retssag mod en tidligere SS-sygehjælper i den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz er blevet udskudt. Den nu 95-årige Hubert Zafke er blevet fundet for psykisk svag af dommeren, Klaus Kabisch, skriver AFP.

Hubert Zafke blev undersøgt af en læge søndag, der ifølge dommeren har konstateret, at Zafke har "selvmordstanker og lider under en stressreaktion og forhøjet blodtryk".

Derfor var han "ikke i stand til" at blive transporteret til retten eller at blive udspurgt, siger Klaus Kabisch ved åbningen af retsmødet ifølge AFP.

Hubert Zafke er anklaget for medvirken til drab i koncentrationslejren fra 15. august til 14. september i 1944, da han var sygehjælper.

I alt 14 fangetog ankom i perioden til Auschwitz, og mange af fangerne i arbejdslejren blev gasset ihjel, udsultet eller henrettet.

En af fangerne, der ankom til lejren med sin familie, var Anne Frank, hvis dagbog fra tiden, hvor hun skjulte sig i Holland, siden er blevet verdensberømt.

Anklagemyndigheden siger, at Zafke på grund af sit virke har vidst, at Birkenau - en tilbygning til Auschwitz - var en udryddelseslejr.

Han anklages for at have kendt til og medvirket til drab på 3681 mennesker.

Men Zafkes forsvarer har afvist anklagen, og Zafke har forklaret, at han ikke kendte til gaskamrene på stedet.

Retssagen er den første af i alt tre, der er planlagt i år, mod tidligere medlemmer af det nazistiske korps SS.

/ritzau/