'Stabilitet frem for eksperimenter': Merkels parti har fundet ny leder

Ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, vandt et tæt formandsvalg i CDU.

Armin Laschet taler ved CDU's partikongres. (Foto: pool © Scanpix)

Armin Laschet, der er ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, er blevet valgt som ny leder for partiet CDU.

Det skete ved en digital partikongres i Tysklands store konservative parti.

Laschet blev valgt i en anden valgrunde i et opgør mod tidligere CDU-gruppeformand Friedrich Merz.

De 1001 delegerede, som deltager i CDU's første digitale partikongres, valgte Laschet med 521 stemmer mod 466 til Merz.

- Jeg takker for den store tillid, og jeg er bevidst om det store ansvar, som der hviler på denne post, siger Laschet i sin sejrstale.

Se øjeblikket, da resultatet var klar:

Arven efter Merkel

Armin Laschet skal forsøge at løfte arven fra kansler Angela Merkel, der gik af som partiformand i 2018 og ikke genopstiller ved næste valg.

Med valget til formand har Armin Laschet lagt sig forrest i feltet af kandidaterne til at blive CDU's næste kansler.

Den nye partiformand erstatter forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer som partileder.

Merkel kørte i 2018 Kramp-Karrenbauer i stilling som sin efterfølger og var med til at sikre, at hun blev valgt som CDU-formand. Men det blev aldrig en succes. Kramp-Karrenbauer meddelte i februar 2020, at hun ville gå af som leder af partiet og ikke længere var kanslerkandidat.

Merkel selv har tilkendegivet, at hun håber, partiet fortsat vil søge mod midten i tysk politik. Hun nævnte ikke navne, men det blev opfattet som en indirekte støtte til Armin Laschet.

Armin Laschet

  • Armin Laschet er ministerpræsident i Tysklands befolkningsrigeste delstat Nordrhein-Westfalen. Det er et område præget af industri, hvor globaliseringen har ramt hårdt, og hvor mange har mistet deres levebrød.

  • Armin Laschets erfaringer med de vælgergrupper har afrundet hans konservative kanter. Han fører en midtsøgende politik, der ligger tæt op af Angela Merkels. Og for at han ikke skal virke som en kopi, stiller han op til formandsvalget med CDUs mere konservative sundhedsminister, Jens Spahn, som potentiel næstformand.

  • Armin Laschet så helst, at Tyskland kørte bedre parløb med Frankrig og også kom på banen med flere langsigtede visioner for EU. Men selvom han er tilhænger af det europæiske fællesskab, og synes åben for fx en finansunion, er det vigtigt for ham også at beskytte specifikt tyske interesser – ikke mindst industriens.

  • Laschets øvrige udenrigspolitiske positioner virker lidt mere uklare. I de seneste år er han fx blevet kritiseret for, at han på Twitter angiveligt har vist sympati for de politiske ledere i Rusland, men også Syrien og Tyrkiet.