Stærk kaffe styrker helbredet

Myten om, at kaffe er usundt, bliver aflivet igen. Undersøgelser fra hele verden viser, at meget kaffe og stærk kaffe ligefrem er godt. Den sorte sundhedsdrik modvirker blandt andet diabetes 2, leverkræft og parkinsons syge.

Synes du, at du får tanket lidt for meget kaffe i løbet afdagen? Bare rolig. Du kan sagtens tage en kop mokka mere.

Ny forskning viser, at stærk kaffe modvirker mange sygdomme -blandt andet parkinsons syge, type 2 diabetes, leverkræft oggaldesten. Og det er meget sundere end at tage en kop te.

Meldingen kommer fra forskere over hele verden - senest i enamerikansk rapport fra Harvard School of Public Health, derkonkluderer, at kaffe modvirker diabetes 2, den såkaldte"gammelmandssukkersyge".

Her er 120.000 kaffedrikkere blevet studeret gennem 18 år, ogdet viste sig, at mænd med hang til kaffe havde 50 procent lavererisiko for at udvikle sygdommen. For kvinders vedkommende vartallet 30 procent, skriver Børsen.

Dansk kaffeinformationDu kanlæse meget mere om kaffe hos

KunFinland kan prale af at drikke mere kaffe og bruge flere penge påkaffe.

Påårsbasis køber hver dansker ca 6,5 kg kaffe, til en samlet pris på3,5 milliarder kroner

Hverdansker drikker om året 240 liter kaffe.

4 kopperkaffe bliver det til pr. dansker pr. dag. Det svarer til godt 20millioner kopper kaffe om dagen.Kaffe

Kaffe sundere end te

Men diabetes 2 er bare en af mange sygdomme, som den sortekoffeindrik hjælper mod. Japanske forskere ved Tohoku Universityoffentliggjorde i januar en undersøgelse, der viste, at de som drakmindre end én kop kaffe dagligt havde markant større forekomst afleverkræft, end de som drak mere.

At stærk kaffe modvirker nogle typer kræft har tidligere væretfremme. Kaffedrikkere har også lavere risiko for at få kræft imundhule, svælg, spiserør og tyktarm. Det er antioxidantenmethylpridinium, der modvirker tarmkræft, og stoffet findes nærmestudelukkende i kaffe og særligt espresso, da det udvikles underristningen.

Helse-freaks, der sværger til te, kan godt hive te-brevene op afdet kogende vand igen. Selvom te og også rødvin har mangeantioxidanter, er kaffe klart den bedste drik. Den sorte drik harnemlig op til fire gange flere antioxidanter end te.

Mindst to kopper om dagen

Desuden gælder det om at finde den største kaffekop frem fra skabetog huske at drikke rigeligt - et enkelt sip kaffe i ny og næ erikke nok.

Folk der drikker mindst to kopper kaffe dagligt har 25 procentmindre risiko for at udvikle tarmkræft, 80 procent har mindrerisiko for leverkræft og 50 procent har mindre risiko for atudvikle galdesten. Det viste en undersøgelse i The Journal ofAmerican Medical Association i 1999.

Samme undersøgelse viste, at folk der drikker kafferegelmæssigt, har 80 procent lavere risiko for at udvikleparkinsons syge, og jo mere man drikker, des mindre errisikoen.

Klinikchefen på Bispebjerg Hospital, Per Hübbe, fortæller, athan ikke anser kaffe som et middel mod parkinsons, men bakker tilgengæld op om, at koffein kan have en dæmpende effekt påsymptomerne.

- Parkinsonmedicin nedsætter blodtrykket en smule, og koffeinsætter hjertereaktionen op. Det kan være forklaringen, siger PerHübbe.

Kilde:Kaffeinfo.dk

10.Italien (2,2)

9. Belgien(2,3)

8. Holland(2,6)

7. Schweiz(2,8)

6.Tyskland (2,8)

5. Østrig(2,9)

4. Sverige(3,5)

3. Norge(3,9)

2. Danmark(4)

1. Finland(4,5)

De 10 mestkaffedrikkende nationer målt i det gennemsnitlige antal kopper pr.indbygger. Parantesen angiver antal kopper per dag.Top 10

Kaffe som modgift

En japansk undersøgelse har vist, at kaffe også er en god modgift,hvis man ryger mange smøger og drikker for meget sprut. Folk medrødvinsnæser og rygerhoste har nemlig mindre tendens til at udviklehjerte- og leversygdomme.

Og vælger man at gå på vandvognen og skodde cigaretterne, så kanen eventuel depression også afhjælpes med kaffe. Den har nemlig enantidepressiv virkning.

- Undersøgelser har vist, at et dagligt kaffeforbrug på op tiltre kopper, nedsætter forekomsten af selvmord, siger dr. Tomas dePaulis fra Vanderbilt University.

Kaffe gør frugtbar

Nu tænker du måske, at kaffe ikke kan være godt for mere. Men jo,mener et brasiliansk forskerhold. Deres studier viser, at kaffe ergodt for den mandlige frugtbarhed.

For koffein virker ikke bare opkvikkende på hjerne og muskler,men også spermcellerne strenger sig an, når de påvirkes af koffein.Cellernes øgede mobilitet er netop det, der skal til, for at de kanfinde frem til kvindens æg.

Dog skal det siges, at lider man af hjertegallop eller harproblemer med kolesteroltallet, bør man holde sig fra den sortesundhedsdrik.