Stamcelle-agent skal ændre vildledende markedsføring

Avis: Op mod 90 danske patienter er blevet snydt til at tage en risikabel og dyr stamcellebehandling i Ukraine. Nu vil Sundhedsstyrelsen have ændret markedsføringen

Falsk markedsføring om stamcellebehandling i Ukraine

Op mod 90 dødeligt syge danske patienter er blevet snydt til at tage en risikabel og dyr stamcellebehandling i Ukraine med falsk og usand markedsføring, skriver metroXpress.

Det mener Sundhedsstyrelsen, som nu slår fast, at stamcelleklinikken Emcells danske agent, Lotte Nielsen, bryder loven om markedsføring af sundhedsydelser og vildleder danske patienter med ‘urigtige og urimeligt mangelfulde' oplysninger:

Frist til at ændre

- Såfremt Deres markedsføring ikke er ændret senest fredag den 6. januar 2012, vil Sundhedsstyrelsen overdrage sagen til politiet, skriver Sundhedsstyrelsen blandt andet i et brev til Emcells agent Lotte Nielsen.

Sundhedsstyrelsens vurdering kommer efter, at avisen 24timer gennem flere måneder har skrevet om, hvordan Emcell og den danske patientrådgiver, Lotte Nielsen, angiveligt tjener styrtende med penge på at lokke uhelbredeligt syge patienter til Ukraine på et - ifølge avisen -uoplyst, mangelfuldt grundlag.

Afgørende detaljer udelades

Klinikkens danske agent undlader ifølge avisen konsekvent at oplyse patienterne om afgørende detaljer: At behandlingen er eksperimentel, udokumenteret og højst risikabel - blandt andet er der en risiko for at få kræft, skriver MetroXpress.

Derimod lover hun på de danske hjemmesider Emcell.dk og Aniqo.com ‘effekter, der ligger langt ud over, hvad man kan forvente af enhver anden behandlingsmetode'.

Både danske patientforeninger, læger, forskere og politikere er tilfredse med, at Emcells ulovlige handlinger nu får konsekvenser.

forfærdelig sag

- Jeg synes, det er meget tilfredsstillende, at der nu bliver grebet ind fra myndighedernes side. Det kan ikke være rigtigt, at danskere bliver lokket ned til noget, der ikke er ordentlig oplysning om, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, til metroXpress.

Camilla Hersom, tidligere formand for Forbrugerrådet og nu medlem af Folketingets sundhedsudvalg for Det Radikale Venstre, kalder hele sagen forfærdelig:

- Det er på alle måder en forfærdelig sag, der er blevet oprullet her. Jeg håber, at hele denne her sag er en case, der viser folk, at man skal være overordentlig forsigtig, hvis man får foretaget behandlinger i udlandet af egen drift, siger hun.

Godt myndigheder reagerer

En af Danmarks førende stamcelleforskere er også glad for, at de danske sundhedsmyndigheder reagerer over for Emcells danske patientrådgiver:

- Det er godt, at Sundhedsstyrelsen er med til at håndhæve de danske regler for markedsføring. Det ulykkelige er, at der er nogle patienter, der er blevet vildledt til at tage til udlandet og få en behandling, som sandsynligvis er uvirksom og kan have bivirkninger, siger professor Thomas G. Jensen fra Aarhus Universitet til metroXpress.

Trods flere forsøg lykkedes det i går ikke at få en kommentar fra Emcells danske repræsentant, Lotte Nielsen

Facebook
Twitter