Staten beder om lukkede døre i kommende Breivik-retssag

Der skal intet slippe ud fra retssagen, som massemorderen Anders Behring Breivik har anlagt mod staten, hvis netop staten skal have lov at bestemme.

Breiviks advokat er imod lukkede døre, da det er vigtigt med åbenhed i en sag om mulige brud på Breiviks rettigheder. (Foto: STOYAN NENOV © Scanpix)

Når gymnastiksalen i Skien Fængsel i Norge fra 15. marts omdannes til en retssal i sagen med Anders Behring Breivik mod den norske stat, skal der ingen pressefolk være til stede.

I hvert fald har den norske statsanklager bedt retten om at tage stilling til lukkede døre i sagen, hvor den morddømte Anders Behring Breivik har sagtsøgt den norske stat for gentagne brud på menneskerettighederne i forbindelse med sin afsoning.

Det skriver NRK.

Anders Behring Breiviks advokat oplyser, at man vil kæmpe imod lukkede døre, som betyder, at der ikke må være pressefolk eller tilhørere til stede.

- Vi vil argumentere for, at alle forklaringer skal foregå for åbne døre. Det er specielt vigtigt med åbenhed i en sag som denne, udtaler advokat Øystein Storrvik til NRK.

Det er tidligere blevet besluttet, at der ikke få tv-transmitteres fra retssagen, da anklageren frygter, at Breivik kunne finde på at sende hemmelige koder til fans.

Ifølge NRK har hele 37 forskellige medier med over 100 medarbejdere meldt deres ankomst til retssagen, der kommer til at foregå over fire dage. Heraf er 17 medier fra udlandet. Der er kun plads til 40 journalister i gymnastiksalen, så resten må følge sagen fra skærme i byretten i Oslo.