Staten overtager Islands største bank

Islands største bank, Kaupthing, overtages af det islandske finanstilsyn. Banken ejer blandt andet en af Danmarks største banker.

Kaupthing er overtaget af det islandske finanstilsyn. (Foto: Olivier Morin © Scanpix)

Islands største bank, Kaupthing, overtages af det islandske finanstilsyn, FME. Det skriver tilsynet på sin hjemmeside.

- Overtagelsen er et nødvendigt første skridt for at nå de mål, som er sat op af den islandske regering og parlament for at sikre velordnet drift af den hjemlige banksektor samt sikkerhed for de indenlandske indskud, hedder det i en erklæring fra finansmyndigheden.

FME oplyser, at alle indenlandske indskud i banken bliver fuldt garanteret i forlængelse af en erklæring fra den islandske regering.

Kaupthing ejer blandt andet FIH Erhvervsbank, der er en af Danmarks største banker. FIH er dog med i den danske garantiordning, og det betyder, at bankens kunder er sikret trods den islandske overtagelse.

Islandsk krone på rutsjetur

To andre storbanker i Island, den næststørste, Landsbanki, og den tredjestørste, Glitnir, er allerede kollapset. Finanstilsynet har sat begge banker under administration.

Regeringen i Island har vedtaget en nødplan for at undgå en egentlig statsbankerot og forhandler med Rusland om et milliardlån.

Den islandske krone har været ude på en gevaldig rutsjetur i den seneste måned, hvor valutaen er faldet hele 31 procent i forhold til dollaren.

Lille land, store banker

Finanstilsynets overtagelse af Kaupthing kommer ikke ligefrem bag på cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

- Krisen i Island har rullet et stykke tid, så der skal efterhånden meget til at overraske os. Men det er selvfølgelig dybt bekymrende, at også den største bank må overtages af Finanstilsynet, siger Steen Bocian til Ritzau.

De islandske banker står centralt i den islandske økonomi, hvor man i høj grad har satset via finansiering fra lån i udlandet.

- Muligheden for at opnå finansiering er blevet væsentligt forringet, specielt over den seneste måned. Det rammer desværre de islandske banker hårdt, siger Steen Bocian.

- Udfordringen for det offentlige er, at det er meget store banker, man har måttet tage ind i en forholdsvis lille stat. Hvordan det spænder af, kan ingen sige noget sikkert om, lyder vurderingen fra Steen Bocian.