Statsanklager vil have valgfusk undersøgt i Venezuela

Statsanklageren vil have undersøgt fire direktører i valgkomité for 'skandaløs handling'. Præsident udsætter ceremoni.

Venezuelas statsanklager Luisa Ortega Diaz har sat en undersøgelse i gang af fire direktører i den nationale valgkomité efter søndagens valg. (Foto: Cristian Hernandez © Scanpix)

Venezuelas statsanklager, Luisa Ortega Diaz, vil sætte en efterforskning i gang af svindel i forbindelse med søndagens valg af et nyt forfatningsråd.

- Jeg har udpeget to anklagere, der skal granske de fire direktører for den nationale valgkomité, for dette er en skandaløs handling, siger Luisa Ortega Diaz til CNN.

Meldingen kommer, efter at en britisk it-virksomhed har konkluderet, at myndighederne har manipuleret med antallet af vælgere ved søndagens valg.

Smartmatic, der siden 2004 har samarbejdet med Venezuela om landets valgsystem, vurderer, at forskellen på det faktiske stemmetal og det officielle stemmetal er mindst en million stemmer.

- Vi ved uden skyggen af tvivl, at fremmødet ved det seneste valg var manipuleret, sagde Smartmatic-direktør Antonio Mugica i den forbindelse.

Valgkomitéen i Venezuela nægter alle beskyldninger om svindel. Det samme gør præsident Nicolas Maduro, der kalder beskyldningerne en "reaktion fra en international fjende".

Søndagens valg er blevet mødt med udbredt international fordømmelse, og Nicolas Maduro har udsat indsættelsen af det nye forfatningsråd.

Venezuela har været plaget af voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politistyrker de seneste fire måneder.

Mindst 125 mennesker har mistet livet i forbindelse med urolighederne.

Luisa Ortega Diaz profession er rettet fra justitsminister til statsanklager i artiklen.

/ritzau/ DR Nyheder

Facebook
Twitter