Statsansatte må sælge deres ejendele: Nedlukning i USA er nu den længste nogensinde

En fjerdedel af den amerikanske stat er lukket på 22. dag, men hverken Trump eller Demokraterne vil give sig.

Der er stigende vrede over nedlukningen, som nu har nået sin 22. dag.

0 dollar.

Sådan lyder bundlinjen på Nasa-ingeniøren Oscar Murillos lønseddel, som han ligesom mange andre føderalt ansatte i USA har lagt ud på Twitter.

I går skulle han have haft sin løn udbetalt, men lige som hundredtusindvis af andre statsansatte må han klare sig, som han nu kan.

For sammen med ansatte i lufthavne, fængsler og hos forbundspolitiet FBI er han en af de i alt 800.000, som er ramt af den nu rekordlange delvise nedlukning af det amerikanske statsapparat.

Den har nu varet i 22 dage og overgår dermed den hidtil længste i 1995-96 under daværende præsident Bill Clinton.

For mange statsansatte begynder situationen at blive kritisk. For godt nok vil de, når nedlukningen på et tidspunkt stopper, få lønnen udbetalt bagud. Men i mellemtiden betaler hverken terminen, bilen eller madudgifterne sig selv.

Barnegyngestol sælges billigt

Ifølge BBC er "Blå Avis"-pendanten Craigslist på det seneste blevet oversvømmet med annoncer fra statsansatte i akutte likviditetsproblemer.

Senge, biler og legetøj sættes til salg som "government shutdown specials"-tilbud.

- Koster $93.88 i Wallmart. Vi beder om $10. Vi har brug for penge til at betale regninger, skriver en bruger i en annonce for en barne-gyngestol.

En anden sælger sin Ford Dodge Avenger-bil for 3.600 dollar.

- Er nødt til at betale kommende regninger på grund af tvungen orlov, skriver brugeren.

Blandt andet den amerikanske kystvagt har i et opslag, som nu er fjernet, anbefalet sine ansatte at sælge ejendele for at komme igennem nedlukningen.

Her blev det anbefalet at "være kreativ", når det gælder ideer for at skaffe sig indkomst, for eksempel "hold loppemarked, og få tømt loftet, kælderen og skabene ved samme lejlighed", og "få indkomst ud af din hobby".

Fødevarekontroller aflyses

I alt er omkring 800.000 føderalt ansatte ramt af nedlukningen. 350.000 er tvunget på orlov, mens 450.000 arbejder uden løn.

Miamis internationale lufthavn har været nødsaget til at lukke en hel terminal i weekenden, fordi adskillige ansatte har meldt sig syge.

Nedlukningen går også ud over museer og parker. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

FBI-agenternes fagforening har advaret om, at efterforskninger bliver forsinket af nedlukningen, blandt andet fordi laboratorieansatte er sendt hjem.

Også den amerikanske fødevarestyrelse FDA er påvirket og har måttet sende 41 procent af sine ansatte hjem. Her bliver et stort antal fødevarekontroller udsat, skriver CNBC.

I fængslerne er vagterne stærkt pressede. De må i stigende grad arbejde overtid, fordi mange kolleger melder sig syge og bliver hjemme, skriver Washington Post.

Politisk slagsmål om mur mod Mexico

Nedlukningen er en konsekvens af et slagsmål mellem præsident Donald Trump og Demokraterne.

Præsidenten afviser at godkende en finanslov for de påvirkede sektorer, hvis ikke den inkluderer 5,7 milliarder dollars til at finansiere en mur mod Mexico.

Det afviser Demokraterne, som har flertallet i Repræsentanternes Hus, dog fuldstændigt.

I går sagde formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, at hun venter på et udspil fra præsidenten. Der er ikke planlagt møder mellem parterne i denne weekend, ifølge CNN.

Trump har flere gange luftet muligheden for at erklære en national nødsituation, hvilket vil give ham adgang til hærens ingeniørtropper og deres milliardstore nødfond.

Donald Trump fremviser et billede af en prototype af muren. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

I går understregede han dog, at det ville være den nemme vej ud, og at han foretrækker, at parlamentarikerne i kongressen bliver enige om at bevilge pengene til muren.

En mur mod Mexico var et Trumps største valgløfter.