Statsmedier i Nordkorea hylder møde med Sydkorea

Mødet mellem Nord- og Sydkorea havde en "venlig atmosfære", skriver nordkoreanske statsmedier.

  • Nordkoreas leder Kim Jong Un og Sydkoreas præsident Moon Jae-in løfter hånden efter at have underskrevet en erklæring om at arbejde for at sikre fred på den koreanske halvø. (© Scanpix)
  • (Foto: © handout, Scanpix)
  • (Foto: © -, Scanpix)
1 / 3

Billeder af to mænd, der giver hånd, to mænd, der krammer, og to mænd, der spiser sammen, gik i går verden rundt og fik hurtigt en nærmest ikonisk status.

Billederne blev taget, da den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, holdt et historisk møde, hvor de blandt andet underskrev en fælles erklæring om at gøre den koreanske halvø fri for atomvåben.

Det var ikke kun i vestlige medier, at dokumentationen af den historiske begivenhed fik stor opmærksomhed. Nordkoreas største avis har i dag bragt en billedserie med hele 60 billeder fra Kim Jong-uns møde med sin kollega, der fandt sted i en demilitariseret zone mellem de to lande.

Nordkoreanske medier beskriver lederens møde med hans sydkoreanske kollega som venligt. (Foto: © Handout ., Scanpix)

I Nordkoreas medier blev mødet beskrevet som ”historisk” og ”begyndelsen på en ny æra”. Nordkoreas statsstyrede nyhedsbureau, KNCA, kaldte mødet en ”åbenhjertig udveksling af holdninger på spørgsmål om fælles bekymringer”.

- Blandt andet på spørgsmålet om at forbedre forholdet mellem nord og syd, sikre fred på den koreanske halvø og fjerne atomvåben, lød det fra KNCA ifølge Reuters.

Hyggelig slægtsmiddag

Da Korea-krigen sluttede i 1953, underskrev Nord- og Sydkorea en aftale om våbenhvile, men der blev aldrig lavet en rigtig fredsaftale. Derfor er de to lande teknisk set stadig i krig.

Håbet er at nå til enighed, så Nord-og Sydkorea kan underskrive en fredsaftale, inden året er omme.

Udover at drøfte alvorlige emner, nåede de to tidligere fjender at plante et træ og spise en middag, som også fik et par varme ord med på vejen i nordkoreanske medier:

- Der var en venlig atmosfære, der flød over med følelser af at være blodsbeslægtede, rapporterede KNCA.

Lunt forhold med forbehold

Flere eksperter har påpeget, at man skal passe på med at glæde sig for tidligt over det nye, lune forhold mellem de to naboer. Det er nemlig ikke første gang, at statsledere fra nord og syd har givet hånd på at begrave den gamle stridsøkse.

I 2007 mødtes daværende præsident i Sydkorea og Kim Jong-il i Pyongyang på et topmøde, hvor Nordkorea lovede at opgive udviklingen af sit atomprogram.

Nordkoreas daværende leder Kim Jong-il og Sydkoreas daværende præsident Roh Moo-hyun mødtes i 2007 og underskrev en fælles erklæring. (Foto: © pool, Scanpix)

Her blev der også taget et billede af de to koreanske ledere, der holdt hinanden i hånden med armene i vejret. Men den aftale, som håndtrykket markerede, blev aldrig til noget.

Det er dog første gang, at en nordkoreansk leder rejser ud af landet for at holde møde med Sydkorea.