Statsministeren om flygtningekvoter: Ikke et virksomt værktøj

Lars Løkke Rasmussen tror ikke på, at en løsning for fordeling af flygtninge i Europa ligger lige for.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i de næste dage i EU-topmøde i Bruxelles, hvor der blandt andet skal diskuteres brexit og flygtningekvoter. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

De omdiskuterede kvoter til at fordele flygtninge i Europa fungerer ikke og er ikke et "virksomt værktøj".

Sådan lyder det fra den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), der skal diskutere emnet med de andre stats-og regeringsledere på et EU-topmøde i Bruxelles.

- Sandheden er jo, at langt de fleste, der kommer over middelhavsruten til Italien, ikke er flygtninge, det er måske kun fem ud af 100. Resten er økonomiske migranter, så de vil ikke kunne fordeles efter sådan en nøgle alligevel, siger Lars Løkke Rasmussen.

På grund af det danske retsforbehold er Danmark ikke en del af EU-lovgivningen, når det gælder flygtningekvoter og omfordeling af flygtninge.

Men bølgerne er gået højt blandt de europæiske stats - og regeringschefer, for aftalen, der blev vedtaget i 2015 og skal fordele mere end 100.000 flygtninge mellem medlemslandene, deler i den grad vandene.

Særligt i flere af de østeuropæiske lande er forslaget upopulært, mens både Grækenland og Italien er interesseret i et kvotesystem, fordi de på grund af deres beliggenhed modtager størstedelen af flygtningene.

Men diskussionen skal et nyt sted hen, mener Lars Løkke Rasmussen, der ikke tror, at en løsning ligger lige for.

- Jeg har tilbage i 2015, hvor der gik hul på Europa, sagt, at det er det forkerte hjørne at starte i. Vi skal ikke tale om, hvordan vi fordeler "problemet" mellem os, men tale om, hvordan vi gør det mindre, siger han og fortsætter:

- Donald Tusk har givet en ret ædruelig analyse af, hvor vi står i den sag, og så skal vi have en åbenhjertig snak om det, men jeg forudser ikke, at der kommer en entydig konklusion på det.

(© DR Nyheder)
(© DR Nyheder)
Facebook
Twitter