Statsministerens mand på vej i parlamentet - men hvad står Kinnock for?

Før var han mest af alt statsministerens mand. Nu kan han snart få en plads i det engelske parlament. Men hvem er denne Kinnock?

Trods valgkamp i Storbritannien havde Stephen Kinnock tid til at være i Danmark, da hans hustru - statsminister Helle Thorning-Schmidt - fejrede sit 10 års jubilæum som formand for Socialdemokratiet den 13. april 2015. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Valgkampen er i gang frem mod det britiske parlamentsvalg torsdag den 7. maj 2015, hvor Det Konservative Parti, Labour og flere andre partier kæmper om magten og premierministerposten, som den konservative David Cameron råder over i øjeblikket.

En af de kandidater, der forsøger at kæmpe sig til et af de 650 sæder i det britiske parlament, er Stephen Kinnock – måske bedre kendt som Helle Thorning-Schmidts mand.

I marts 2014 blev han valgt til kandidat til parlamentet for det engelske Labour-parti, det britiske svar på det danske Socialdemokrati.

Det blev han i valgkredsen Aberavon i Wales - den sydvestlige del af Storbritannien. Kandidaturet blev vundet med et meget snævert flertal.

Vi var med, da Kinnock i marts 2014 blev valgt som Labours kandidat i Aberavon-kredsen. Ikke alle var tilfredse med det. Se klippet fra TV Avisen sidste år.

Men hvem er han - 45-årige Stephen Kinnock?

Ser man først på det rent faktuelle...

Han er født på årets første dag i 1970 og er derfor 45 år i dag. Fra han var 15 år, har han været medlem af Labour.

Han er opvokset blandt politiske mennesker.

Han er søn af Neil Kinnock, der var leder af Labour fra 1983 til 1992. Hans mor, Glenys Kinnock, var medlem af Europaparlamentet i 15 år og har også været europaminister i Storbritannien.

Som ung studerede han moderne sprog på det prestigefyldte engelske universitet Cambridge.

Han valgte at fortsætte studierne på Europakollegiet i Belgien, hvor han som 23-årig mødte den tre år ældre Helle Thorning-Schmidt.

Fire år efter blev de gift, og i dag har parret to store teenagedøtre. Den ældste bor og går i skole i Storbritannien. Den yngste i Danmark.

Kinnocks søster er også involveret i politik. Rachel Kinnock arbejder i dag som rådgiver for den nuværende leder af Labour, Ed Miliband.

Se portrættet af Kinnock fra TV Avisen i december 2013, da det kom frem, at han ville gå efter at blive kandidat for Labour til det britiske parlament.

Hvad står han så for?

I et større interview med Huffington Post fra november 2014 sætter han selv nogle ord på det.

Her siger han for eksempel, at han måtte gøre sig mere umage og arbejde meget hårdere end andre for at bevise, at han selv kunne noget og ikke fik særbehandling, fordi hans far var kendt.

I interviewet fortæller han også om motivationen for at opgive et job i det private erhvervsliv for at blive valgt til det britiske parlamentet.

Han fortæller, at de fem rigste familier i Storbritannien er rigere end de 20 procent fattigste i befolkningen. Det det er for Kinnock grund nok til at involvere sig i britisk politisk for Labour.

Derudover nævner han, at hans erfaring fra det private erhvervsliv kan være en fordel for Labour. Han ser sig selv som forskellig fra de traditionelle Labour-kandidater - også selvom han er en hvid, midaldrende mand som mange andre i det englelske parlament.

Tilhører centrum-venstre

I dag er han ansat som chef i det private rådgivningsfirma Xynteo, der med hovedkontor i London slår sig op på at skabe grøn vækst. Før det arbejde han for British Council i Bruxelles og World Economic Forum i Geneve.

Men dermed ikke sagt, at han tilhører højrefløjen i det engelske Labour.

I interviewet med Hufftington Post siger han selv, at han tilhører cetrum-venstre i partiet. Han mener blandt andet, at engelske lønninger er blevet presset for langt ned.

Stephen Kinnock var på gaden forud for den skotske afstemning om selvstændighed i efteråret 2014. Han holdning var, at Skotland ikke skulle være uafhængigt af Storbritannien. (Foto: APTN © APTN)

Feminist og stolt af Thorning

I samme interview med Huffington Post sætter han også nogle ord på mødet med Thorning. Her siger han, at hvis hun dengang havde sagt, at hun ville gå ind i partipolitik og blive formand for Socialdemokraterne, så havde han nok hoppet på en taxa og kørt sin vej. Måske fordi han dengang var træt af det politiske ræs, han havde været vidne til gennem sin opvækst.

Han kalder sig selv for feminist og bakker op om, at kvinder rykker frem, får lederstillinger og bryder igennem glasloftet. Han er stolt af Helle Thorning og håber, at hun kan fungere som rollemodel for unge kvinder, som gerne både vil være gode mødre og have en god karriere.

Fortid som amatørskuespiller

Alt har dog ikke handlet om politik. I 2012 fortalte dagbladet Politiken, at Kinnock havde forsøgt sig med skuespillet.

Og så var han også en af hovedgrundene til, at Helle Thorning-Schmidt i 2010 var ude i politisk modvind.

BT fortalte dengang, at Kinnock ikke betalte skat i Danmark. Da Skat senere på året traf afgørelse i sagen, kom myndigheden frem til, at Kinnock ikke var skattepligtig i Danmark.

DR-programmet 21 Søndag mødte Kinnock umiddelbart efter, at Skat i 2010 havde slået fast, at han ikke skulle betale skat i Danmark.

Når valget bliver afholdt den 7. maj, er det rimelig sikkert, at Stephen Kinnock bliver valgt ind i parlamentet. Den valgkreds, han stiller op i, kan siges at være sikker Labour-kreds. Siden 1922 har det været en Labour-kandidat, der er løbet med størstedelen af stemmerne.

DR's magasin 21Søndag bringer i aften kl. 21:00 et interview med Stephen Kinnock forud for det britiske valg den 7. maj. Se med på DR.DK i aften.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk