Statue af sort demonstrant erstatter slavehandler i Bristol

En statue af Jen Reid har indtaget pladsen, hvor en statue af en slavehandler stod, indtil den blev revet ned.

  • Statuen 'A Surge of Power (Jen Reid)' af kunstneren Marc Quinn står nu på den pedestal, hvor statuen af slavehandleren Edward Colston før stod. (Foto: © Neil hall, Scanpix)
  • Statuen forestiller aktivisten Jen Reid, der kravlede op på statuen med en fremstakt knytnæve- symbolet på black power, efter at Colston-statuen var blevet væltet. (Foto: © Neil hall, Scanpix)
  • (Foto: © Neil hall, Scanpix)
  • Statuen af Edward Colston blev væltet i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrationer verden over. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)
  • Efterfølgende blev statuen væltet i havnen i Bristol. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)
1 / 5

En statue af en sort demonstrant med en knyttet næve i vejret er blevet rejst onsdag morgen i Bristol i det vestlige England.

Statuen af den kvindelige demonstrant er placeret, hvor statuen af slavehandleren Edward Colston stod, indtil den blev revet ned og kastet i en flod i forbindelse med protester for sortes rettigheder i begyndelsen af juni.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Myndighederne var ikke informeret om installationen af statuen.

Edward Colston var fremtrædende i handlen med omkring 80.000 mænd, kvinder og børn, som blev tvunget fra Afrika til Amerika i 1600- og 1700-tallet.

Statuen, der blev rejst i de tidlige morgentimer onsdag, forestiller Jen Reid. Hun var blandt de vrede demonstranter, da statuen af Colston blev væltet i juni.

  • Statuen af Edward Colston er siden blevet hevet op af havnen igen og anbragt på et lager. (Foto: © BRISTOL CITY COUNCIL, Scanpix)
  • Statuen af Edward Colston er siden blevet hevet op af havnen igen og anbragt på et lager. (Foto: © BRISTOL CITY COUNCIL, Scanpix)
  • Statuen af Edward Colston er siden blevet hevet op af havnen igen og anbragt på et lager. (Foto: © BRISTOL CITY COUNCIL, Scanpix)
1 / 3

Der blev i den forbindelse taget et billede af Jen Reid, hvor hun står på statuens plint med sin knyttede næve i vejret.

Den knyttede næve er et symbol, der af sorte er blevet brugt under Black Lives Matter-demonstrationerne, der er foregået i store dele af verden.

Det er kunstneren Marc Quinn, der står bag den midlertidige installation.

Sat op på 15 minutter

Ifølge avisen The Guardian ankom to lastvogne til stedet før klokken 5 om morgenen britisk tid, hvor et hold af ti personer hurtigt fik installeret statuen. De var væk igen inden for 15 minutter.

Et stykke pap med teksten "black lives still matter" er blevet placeret under statuen.

The Guardian skriver, at installationen kom som en overraskelse for myndighederne. Myndighederne har endnu ikke besluttet, hvad der skal gøres med pladsen, efter at Colston-statuen er væk.

Jen Reid har arbejdet sammen med Marc Quinn om installationen. Kort efter at statuen var rejst, blev hun fotograferet foran den med sin næve i vejret.

- Det er fantastisk. Det er ret fucking sejt, siger Jen Reid ifølge The Guardian.

/ritzau/