Steffen Gram: Alt er på bordet med Trumps nye syn på Syrien

Præsidenten kan gå uden om FN for ikke at ligne Obama, som undlod at gribe ind efter kemisk angreb.

USA' præsident, Donald Trump, kommenterede angrebet i Syrien efter et møde med Jordans Kong Abdullah i går. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

- Alt er tilsyneladende på bordet.

Det siger international korrespondent i DR Nyheder Steffen Gram, efter USA's præsident Donald Trump har sagt, at han har skiftet syn på den syriske leder Bashar al-Assad og Syrien.

De syriske regeringsstyrker anklages for at have brugt kemiske våben i et luftangreb forleden, og det kalder Trump "en hån mod menneskeheden".

- Man kan forestille sig en mulig udvidelse af de militære aktiviteter i Syrien - for eksempel for at beskytte af civile. Man kan også forestille sig, at Trump denne gang er villig til at handle i Syrien uden FN's tilladelse, hvis Sikkerhedsrådet bliver lammet.

Ny kurs

Så sent som i sidste uge sagde USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, at det ikke stod på den amerikanske dagsordenen at fjerne Assad fra magten i Syrien.

- Trump-regeringen har sagt flere gange i de seneste dage, at Assad ikke er noget problem mere. Men der ser Trump ud til at have skiftet kurs, siger Steffen Gram.

Han hæfter sig også ved, at USA direkte kritiserer Ruslands alliance med det syriske regime efter det formodede kemiske angreb. De foreløbige spor peger mod, at ofrene har været udsat for nervegassen sarin.

Kritik af Obama

Donald Trump har angrebet USA's daværende præsident Barack Obama for ikke at have grebet ind efter et lignende - omend større - angreb med sarin i Damaskus-forstaden Ghouta i 2013.

- Det kan indikere, at Trump vil handle anderledes, end Obama gjorde dengang. Obama indgik en aftale med Rusland, og det er han blevet kritiseret ganske voldsomt for. Men vi ved ikke, hvordan Trump endelig vil reagere, siger Steffen Gram.

Vedby: Inflation i retorik

Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor på Statskundskab ved Københavns Universitet, tvivler dog på, at Donald Trump vil handle markant anderledes end sin forgænger.

Han mener ikke, at man skal lægge så meget i den hårde retorik fra Det Hvide Hus.

- Der er gået så meget inflation i deres retorik. Havde det været George W. Bush eller hans far (tidligere præsidenter i USA, red.), som havde sagt det her, så havde jeg regnet med, at de havde varmet kampvognene op og rykket ind, siger Mikkel Vedby Rasmussen:

- Men for Trump - og det gælder sådan set også for Obama - så er sammenhængen mellem det, man siger, og det, man gør, blevet mere og mere løs.

- Tværtimod appellerer man til russerne og siger, at de også må gøre noget ved det. Og det er jo i virkeligheden beviset på amerikansk impotens. De har i virkeligheden overladt det til russerne at gøre noget ved det, der sker i Syrien, vel vidende at russerne sådan set holder med dem, der har kastet de kemiske våben.