Steffen Gram: Forretningsmanden er blevet præsident

Der blev ikke bygget broer mellem det splittede USA i den først tale, som Donald Trump holdt som præsident, mener DR's internationale korrespondent.

Nuværende og tidligere præsident, Donald Trump (t.v.) og Barack Obama (t.h.) under indsættelsesceremonien. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

- Fra denne dag frem vil det være Amerika først, Amerika først!

Sådan lød det fra kort tid siden fra USA’s nye præsident, Donald Trump, da han afholdt sin allerførste tale som amerikanernes leder fra Capitol Hill i Washington DC.

Talen tegner et billede af en anden type præsident, end vi har set før, vurderer DR’s Internationale korrespondent, Steffen Gram.

- Det, der gjorde størst indtryk på mig, var hans meget massive ”Amerika Først”. Ikke noget med at differentiere, ikke noget med at finde ud af, at Amerika bliver stort, når man er i alliancer med nogen. Det her er Amerika først. Jeg opfatter det på den måde, at det er forretningsmanden, der er blevet præsident - det er ikke politikeren, der er blevet præsident.

- Han ser USA som en forretning, man skal lede. Men når man kigger tilbage på andre erhvervsfolk, der er blevet topledere i den politiske verden, så finder de ofte ud af, at forretninger er en ting, og politik er en helt anden.

Et opgør med fortiden

Der var markant færre mennesker samlet på The Mall til dagens indsættelse end for for otte år siden, da Barack Obama tiltrådte som USA’s præsident, fortæller Steffen Gram, der også var til stede ved Obamas indsættelse.

- Jeg tror ikke, der er noget nogensinde, der kommer til at sammenligne sig med Barack Obamas indsættelse. Og det er uretfærdigt at sammenligne de to, for Obama var historisk, bare i kraft af sig selv. Det var en folkefest, en fest, hvor håbet stod i centrum.

- I dag var der ikke den samme glæde. I dag var det vredt, det var et opgør med fortiden, det var ”nu skal nye koste feje”, og det er altså det, man har valgt Donald Trump til.

Et billede, der sammenligner The Mall ved Donald Trumps indsættelse og den 20. januar 2009, da Barack Obama blev indsat. (Foto: STAFF © Scanpix)

Man skal dog ikke være i tvivl om, at bitterheden i Washington går begge veje, fortæller Steffen Gram.

- Der er en bitterhed hos Demokraterne. De tabte, og det er der er en intern bitterhed i partiet over. De er ved at finde ud af hvordan man kommer videre. Så er der bitterheden hos republikanerne, som mener, at Demokraterne forsøger at sabotere dem. At de så har saboteret Obama i de seneste otte år, det glemmer man opportunt i dette øjeblik. Og hele den konflikt simrer under overfladen.

Det splittede USA

Ifølge Steffen Gram var Trumps første tale hård, og ikke en tale, der byggede broer - slet ikke internt i USA.

- Det havde man ventet på at finde ud af, om den ville. Ville det her være en Donald Trump, der nu løftede sig og blev præsident – løftede retorikken og kom ud over valgkampens retorik? Og det må man sige, at det var det nok ikke, siger Steffen Gram.

Mens Trump-tilhængere har jublet foran Capital Hill, har der andre steder i Washington DC har der været protester og demonstrationer mod Trumps indsættelse. Og for de fremmødte på the Mall i dag, Trumps tilhængere i de røde "Make America Great Again"-hatte, har Obama været lige så håbløs og umulig, som Trump vil være det for Obamas vælgere, fortæller Steffen Gram.

- På den led må man sige, at USA er dybt splittet og vil blive ved med at være det. Det interessante bliver nu at følge, hvad Trump vil gøre, om han kan leve op til sine løfter og hvordan han får USA videre.

Se hele talen i klippet nedenunder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk