Steffen Gram: Katastrofe for Trump hvis efterretninger er sande

Det kan få alvorlige konsekvenser for USA's kommende præsident, Donald Trump, hvis oplysningerne om hans private og finansielle gøren og laden har hold i virkeligheden.

Både Donald Trump (t.h.) og Ruslands præsident, Vladimir Putin (t.h.), har udtrykt ønske om en forbrødning mellem de to nationer - både under og efter den amerikanske valgkamp. (Foto: DON Emmert © Scanpix)

Få dage før Donald Trump tiltræder som USA's præsident, er der dukket belastende materiale op om ham.

Donald Trump har dog selv i nat klart afvist den private efterretningsrapport, der konkluderer, at russiske efterretningstjenester ligger inde med belastende oplysninger om ham af privat og finansiel karakter.

Donald Trump blev orienteret om rapporten i sidste uge af fire af USA's førende efterretningschefer, blandt andet fordi de mente, at Trump skulle kende til beskyldningerne, der har cirkuleret i flere måneder i højtstående politiske kredse.

Den yderste konsekvens

Rapportens indhold er fortsat ubekræftet, og samtidig indeholder rapporten flere faktuelle fejl.

At man alligevel vælger at informere den kommende præsident om de ubekræftede anklager er et tegn på, at man i det amerikanske efterretningsvæsen tager påstandene alvorligt – endda så alvorligt, at det ikke kun er Trump, der bliver orienteret, men også præsident Obama og Kongressens ledere.

- Man tager dem tilstrækkeligt alvorligt til, at man frygter, at hvis det nu er rigtigt, så vil Trump på en eller anden måde kunne påvirkes politisk eller økonomisk af Moskva, siger DR’s internationale korrespondent, Steffen Gram.

- Man ved ikke, om det er rigtigt, man ved ikke, om det er et led i det fortløbende politiske spil, men hvis det vel og mærke kan bevises, at han er i lommen på og styres fra Moskva, så kan det betyde, at han i sidste ende må gå af.

Noget på Trump

De ubekræftede oplysninger stammer angiveligt fra en 35 sider lang efterretningsrapport, som skulle være udarbejdet af en tidligere efterretningsmedarbejder fra den britiske efterretningstjeneste, MI6.

Ifølge rapporten har russiske agenter indsamlet belastende oplysninger om Donald Trump – af både finansiel og særdeles privat karakter, samt om Hillary Clinton. Kun påstande om Clinton blev lækket under den amerikanske valgkamp.

Er det sandt, at russerne har disse oplysninger, kan det få alvorlige konsekvenser for Trumps handlekraft, når han om 10 dage tiltræder posten som USA's præsident, mener Steffen Gram.

- Det kan påvirke forholdet til Putin. Det kan påvirke forholdet i forbindelse med Ukraine, hvad man stiller op med sanktioner overfor Rusland i forhold til Ukraine, det kan påvirke, hvordan amerikanerne kan agere i Mellemøsten, det kan påvirke de økonomiske beslutninger.

- Kort sagt hele måden en Trump-regering i USA vil handle og agere på, hvis det er sådan, at en russisk regering har noget på Trump, der kan koste ham jobbet.

Rusland har afvist historien som ”opdigtet nonsens” og tilføjer, at Kreml ikke har for vane at indsamle belastende oplysninger. Donald Trump afviser på Twitter oplysningerne som en "politisk heksejagt”.

Donald Trump holder pressemøde kl. 17.00 dansk tid. Du kan følge det live her på dr.dk