Steffen Gram: Kurdisk selvstyre i Syrien er magtdemonstration

ANALYSE De syriske kurdere er en magtfaktor i konflikten i Syrien, men står uden for fredsforhandlingerne - nu har kurderne sat et flag i jorden.

Kurdiske krigere fejrer befrielsen af Tel Abyad nær Raqqa i sommeren 2015. (Foto: STRINGER © Scanpix)

De syriske kurdere vil proklamere et forbundsstats-system i de kurdisk-kontrollerede områder i det nordlige Syrien.

Hensigten er at slå tre kurdiske selvstyreområder sammen til ét. Det meddelte den stærkeste syrisk-kurdiske organisation, partiet PYD, tidligere i dag.

De syriske kurdere er en stærk militærfaktor i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat i Syrien. USA ser dem som vigtige allierede, og Rusland støtter deres stræben efter autonomi - men Tyrkiet ser de syriske kurdere som terrorister og en del af PKK.

Derfor er de heller ikke med ved bordet, når der i disse dage forhandles om en løsning for fred i Syrien.

Alligevel kan dagens udmelding betragtes som et indspark til fredsforhandlingerne - og en demonstration af kurdernes styrke i Syrien. Det fortæller DR's internationale korrespondent, Steffen Gram, fra Geneve.

- De syriske kurdere føler sig udelukket fra forhandlingerne her i Geneve - af tyrkerne.

- Derfor foreslår de nu et system, der giver dem mere selvstyre, som er en konsekvens af deres militære magt, og som samtidig lægger en model for det nye Syrien på forhandlingsbordet i Geneve - hvor de ikke er med.

Ruslands idé

Så sent som i lørdags afviste det syriske styre en opdeling af Syrien i stater. Den udmelding blev gentaget i dag i Geneve af den syriske FN-ambassadør, som kategorisk afviste de kurdiske planer, fortæller Steffen Gram.

Også Tyrkiet har blankt afvist udmeldingen fra de kurdiske syrere. Men hos Assads nærmeste og stærkeste allierede, nemlig Rusland, er tonen en ganske anden.

- Hele ideen om Syrien som en føderal stat, altså som en forbundsstat, blev i første omgang lanceret af Ruslands viceudenrigsminister. Efterfølgende er den også blevet taget op af FN's chefforhandler i Syrien, Staffan de Mistura, som for fem dage siden sagde, at den føderale model vil blive debatteret her i Geneve.

- Så helt død er ideen ikke, selvom Tyrkiet, Syrien og dele af den syriske opposition er imod.

Ifølge Steffen Gram bliver situationen ikke nemmere af, at USA er på kollisionskurs med tyrkerne, fordi USA samarbejder med PYD og leverer våben til PYDs væbnede styrker, YPG.

De syriske oprørere, der støttes af Vesten og de arabiske lande er heller ikke begejstrede for en statsdannelse, der kan føre til en løsere statsstruktur - og måske endda opløsning - af det Syrien, de slås for i dag.

Forskud på fremtiden

Inden krigen brød ud, var kurderne den største etniske minoritet i Syrien og repræsenterede 10 procent af den dengang 23 millioner store befolkning.

Lige nu kontrollerer de syriske kurdere en strækning på omkring 400 kilometer langs den syrisk-tyrkiske grænse i det nordlige Syrien.

Selvom udmeldingen om en kurdisk stat ikke kommer til at ændre på situationen i landet nu og her, så er den et udtryk for, hvilken fremtid de kurdiske syrere ser for Syrien, siger Steffen Gram

- Man kan sige, at kurderne bruger deres styrke til at tage forskud på den model, de foretrækker. Og så lægger de den på bordet på egen hånd, når nu de ikke selv har været i stand til at deltage i forhandlingerne, siger Steffen Gram.