Steffen Gram: Nobelkomite sætter fokus på stigende risiko for atomkonflikt

Det er blandt andet Nordkoreas fortsatte higen efter et atomvåbenarsenal, der skaber et behov for øget fokus.

ICAN arbejder med over 400 frivillige organisationer i mere end 100 lande i kampen mod atomvåben. Her ses en ICAN-protest nær en militærbase i Australien sidste efterår. (Foto: TIM WRIGHT / ICAN HANDOUT © Scanpix)

Årets fredspris går i år til den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben, ICAN.

- Risikoen for, at der bliver brugt atomvåben, er større, end den har været i lang tid. Nogle lande fornyer deres atomarsenaler - og der er fare for, at andre opbygger et - som det er eksemplet med Nordkorea, lød det fra Berit Reiss-Andersen, formanden for den Norske Nobelkomite.

ICAN er en sammenslutning af en lang række frivillige organisationer, som på et humanitært grundlag arbejder mod en afskaffelse mod atomvåben.

Og tildelingen kan ses som et forsøg på at få diskussionen om atomvåben tilbage på dagsordenen, siger international korrespondent i DR Nyheder Steffen Gram.

- Atomvåbnene er et tema, som man i mange år - faktisk siden afslutningen på den kolde krig - ikke rigtigt har talt ret meget om. Det var, som om det forsvandt. Men det er det, som Nobelkomiteen nu påpeger: Risikoen vokser for en konflikt, hvor atomvåben kan blive involveret.

Fokus på Nordkorea

Tildelingen af fredsprisen kommer på et tidspunkt, hvor Nordkoreas atomprogram spreder frygt, og den amerikanske præsident, Donald Trump, står overfor beslutningen om, hvorvidt han skal trække USA ud af atom-aftalen med Iran.

Der er et voksende fokus på kernevåben, fortæller Steffen Gram.

- I FN i sommer vedtog 122 lande en international traktat til forbud mod kernevåben. Som det er med FN-traktater, skal den nu ratificeres lidt efter lidt – det er den ikke blevet endnu, og der er stor debat: Hvad med de lande, der har kernevåben?

- De sagde, at det ville de ikke være med til, men de ville gerne begynde at tale om, hvordan man kan forhandle om at graduere ned. Så der er et enormt fokus i en lang række kredse, specielt omkring Nordkorea, og det er det, som Nobelkomiteen vil gøre omverdenen opmærksom på.

Jeg kan

Under pressekonferencen blev komiteens formand spurgt, om tildelingen af fredsprisen til ICAN først og fremmest var symbolsk.

ICAN har nemlig ingen myndighed til at lave lovgivning på området – og tildelingen vil givetvis heller ikke bære frugt i den allernærmeste fremtid, vurderer Steffen Gram.

- Som ICAN også siger, så er det ikke noget, der rykker ved noget her og nu, men det ligger også i navnet ”I Can” (jeg kan, red. ) - individet kan gå ud og begynde at presse regeringer, organisationer og lande til at bevæge sig i retning af et forbud mod kernevåben.

ICAN får overrakt fredsprisen - samt en medalje og seks millioner kroner - ved en ceremoniOslo Rådhus til december.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk