Steffen Gram: Trump skrotter næppe atomaftalen med Iran

Trump indfører i stedet nye sanktioner mod Iran på grund af brud på menneskerettighederne.

Donald Trump meddeler her til morgen amerikansk tid, om han fortsat accepterer atomaftalen med Iran. (Foto: Evan Vucci © Scanpix)

USA forbereder sig på at indføre nye sanktioner mod Iran. Men det betyder ikke, at den amerikanske præsident Donald Trump i denne omgang dropper atomaftalen med Iran.

- Han vil formentlig ikke pille aftalen fuldstændig fra hinanden. Han vil ikke melde USA ud af aftalen og vil dermed ikke genindføre de ødelæggende sanktioner, som var i kraft før atomaftalen, siger DR's internationale korrespondent Steffen Gram.

I dag skal Donald Trump meddele, om han fortsat vil acceptere den atomaftale, som USA indgik med Iran i 2015.

Aftalen betyder, at Iran skal afvikle sit atomprogram i bytte for, at omverdenen løfter de hårde sanktioner, der tidligere har været mod landet.

Hvert kvartal skal den amerikanske præsident beslutte, om han vil bekræfte det Internationale Atomenergiagenturs kvartals-rapport. Ifølge den seneste udgave af rapporten overholder Iran atomaftalen.

Ligesom i oktober vil den amerikanske præsident heller ikke nu erklære sig enig i Atomenergiagenturets vurdering, så han vil ikke skrive under på, at Iran overholder aftalen.

- Han vil finde på en løsning, hvor han vil kunne sige til sine vælgere, at han langsomt er i gang med at trække sig ud af aftalen, men hans rådgivere vil have, at han bliver i aftalen, så nu kommer der en mellemvej, siger Steffen Gram.

Nye sanktioner på vej

Igår sagde den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, at han forventer nye sanktioner mod Iran.

Men de sanktioner vil ikke i sig selv tage afsæt i, om Iran overholder atomaftalen eller ej. De vil tage afsæt i, at USA bl.a. mener, at atomaftalen mangler kontrol med iranske militærbaser, og at Iran ikke overholder "ånden" i aftalen.

- USA vil målrette sanktionerne mod de politikere og militærfolk, som har været med til at planlægge og gennemføre overtrædelser af menneskerettighederne, siger Steffen Gram.

Meldingen om nye sanktioner kommer efter to ugers voldsomme demonstrationer i Iran, hvor 22 mennesker ifølge de iranske myndigheder har mistet livet og flere tusinde iranere er blevet anholdt.

Donald Trump vil også straffe Iran for at støtte de militante bevægelser Hizbollah og Hamas og for at finansiere Assad-styret i Syrien. På den måde kan Trump skærpe sanktionerne mod Iran uden at bruge atomaftalen som alibi for sin beslutning, forklarer Steffen Gram.

- I Mellemøsten raser der en kæmpe stor konflikt, hvor Iran er en af hovedaktørerne, og det vil USA nu straffe med nye sanktioner, siger Steffen Gram.

Donald Trump vil derfor få Kongressen til at starte arbejdet med at indføre de nye sanktioner.

Atomaftalen lader han formentlig ligge, som den er nu i denne omgang, vurderer Steffen Gram.