Det amerikanske præsidentvalg 2020

Steffen Kretz: 5 nedslag på Donald Trumps vej mod genvalg som præsident

I dag begynder republikaneren sin valgkamp til det kommende amerikanske præsidentvalg i 2020.

Donald Trump taler under en pressekonference med den polske præsident, Andrzej Duda, foran Det Hvide Hus. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

I dag skyder USA's præsident Donald Trump officielt sin valgkamp i gang frem mod det amerikanske præsidentvalg næste år.

Det sker ved et stort politisk rally i Florida, hvor knap 20.000 Trump-tilhængere vil være til stede.

Men selvom præsident Trump formentlig bliver tiljublet af tusinder iført de røde kasketter, som er blevet præsidentens varemærke, så er han i strid modvind på flere fronter, og hans genvalg ser langt fra ud til at være en given sag.

1

Hvorfor skyder Trump allerede sin kampagne i gang nu?

Donald Trump under valgkampen ved sidste præsidentvalg i 2016. (Foto: DAVE KAUP © Scanpix)

Faktisk er det lidt af en tilsnigelse, når Trump siger, at han skyder en valgkampagne i gang: Reelt er han aldrig holdt op med at føre valgkamp.

Hans genvalgs-kampagne blev startet, da han flyttede ind i Det Hvide Hus. Der blev nøglepersonerne udpeget, og de begyndte at samle penge ind. Og lige siden har Trump rejst rundt i dele af landet, hvor han har opbakning, og holdt de her store, larmende rallies, som mest af alt er underholdningsshows med høj musik, politisk gøgleri, råben og skrigen.

Så når Trump mere officielt melder ud senere i dag, at han genopstiller, så er det for at gribe dagsordenen: Vinde overskrifterne, her få dage før hans modstandere i det demokratiske parti holder deres første tv-debatter (også i Florida), hvor et stort felt af præsidentkandidater skal krydse klinger.

2

Hvor stærkt står Trump hos vælgerne?

Demokraten Joe Biden skyder sin præsidentkampagne i gang i Philadelphia. (Foto: Dominick Reuter © Scanpix)

Trump står svagt. Det viser talrige målinger.

Selv en nylig meningsmåling i 17 stater fra tv-stationen Fox News som ellers ret ensidigt støtter Trump. Den viser, at Trump vil tabe til begge de to demokratiske kandidater, som klarer sig bedst lige nu: Tidligere vicepræsident Joe Biden og senator Bernie Sanders.

Donald Trump har aldrig været populær som præsident. Han har konsekvent ligget med omkring 40 procents opbakning - og altså med et klart flertal af amerikanerne imod sig.

Trump er den eneste præsident i USA, i al den tid der er lavet målinger, som ikke en eneste dag har haft et flertal af amerikanerne bag sig. Ikke bare én dag.

Ingen præsident er blevet genvalgt med så lav opbakning i første periode. Trump har fastholdt sit tag i sine kernevælgere, men der er ikke tilstrækkeligt mange vrede hvide mænd i landdistrikterne til at genvælge ham.

Trump SKAL have stemmer fra kvinderne, fra forstæderne, fra de veluddannede, og det bliver svært, det så vi ved valget til kongressen sidste år.

3

Kan Trump bruge den gode økonomi i sit forsøg på at blive genvalgt?

Trump ville bringe kulindustrien tilbage til ære og værdighed, sagde han. (Foto: Jim Urquhart © Scanpix)

Absolut! Trump taler om økonomien hele tiden. Problemet for ham er, at amerikanerne ikke har det på samme måde som ham.

Over halvdelen svarer i målinger, at de ikke mærker nogen forbedring, og at det er de rigeste, som har det bedre.

Og blandt uafhængige vælgere, som ikke er medlem af hverken det ene eller andet parti, er det seks ud ti, som siger, at de ikke har fået flere penge mellem hænderne. Og det må bekymre Trump-kampagnen.

Så mit bud er, at Trump, ligesom ved kongresvalget i fjor, igen vil forsøge at gøre valget til valg for eller imod immigration, for det var langt hen ad vejen det tema, han vandt på i 2016.

4

Hvad taler for, at han overrasker og genvælges?

Præsident Donald Trump og førstedame Melania Trump foran Air Force One. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Trump starter fra en absolut magtposition, fordi han er præsident.

Pengene vælter ind til hans valgkampagne fra rige republikanerne. Han har ingen udfordrere af betydning i sit eget parti. Han kan som præsident sætte dagsordenen når som helst og gør det gerne flere gange om dagen. Så han dominerer, hvad vi taler om i USA, og han har kontrol med statsapparatet og kan uddele gaver eller det modsatte. Og han ankommer til sine vælgermøder i Air Force One, et ret tungt magtsymbol.

Alt det kan en siddende præsident bruge til at påvirke vælgerne.

Og når det kommer til valget til november 2020, så har vælgerne jo kun to muligheder: Trump eller en demokrat. Så splittet og opdelt, som USA er politisk i de her år, så kan Trump håbe på, at et flertal trods alt fravælger hans modstander, og dermed tilvælger ham.

5

Kan han blive genvalgt i 2020?

Den amerikanske præsident, Donald Trump, aflægger ed som USA's præsident. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Forskellen fra sidste er, at Trump var en outsider. En oprører. En reality tv-vært, som underholdt ved at chokere. Man kunne stemme på Trump som et statement; et oprør mod det etablerede. Og man kunne gøre det ret gratis, for sandsynligheden for at han vandt og blev præsident synes at være så fjern...

Alt det er ændret denne gang. Nu er Trump præsident, og det har ikke ændret hans adfærd. Nu ved man, hvad man stemmer på.

Valget i 2020 afgør, om Trump bliver en parentes i USA's historie. En afvigelse, som bliver korrigeret i 2020.

Eller om Trump, hans politiske populisme, hans nationalisme, hans mur mod Mexico, hans venden ryggen til USA's allierede og omklamring af alverdens diktatorer, er den vej, som amerikanerne ønsker at gå nu.

Det er det, der er på spil ved det kommende præsidentvalg.

Facebook
Twitter